El Consell de Mallorca reforça la seva aposta per la Serra de Tramuntana
(12/12/2023)
- Departament de Presidència
La Junta Rectora del Consorci aprova la creació de la figura del gerent, prevista en els Estatuts, amb l’objectiu de millorar la gestió de les subvencions i el programa de difusió per garantir la conservació del Patrimoni Mundial
La Junta Rectora del Consorci Serra de Tramuntana, el màxim òrgan de govern del Consorci, s’ha reunit avui dematí a la sala de plens del Palau del Consell, en la que ha estat la segona reunió de la legislatura. Presidida pel vicepresident del Consorci i conseller de Presidència del Consell de Mallorca, Antoni Fuster, ha comptat també amb la presència del director insular de la Serra de Tramuntana, Antoni Solivellas.
El màxim òrgan de govern del Consorci ha aprovat, per majoria, la creació de la figura del gerent. Aquesta modificació de l’organigrama, prevista als Estatuts, té com a objectiu reforçar la gestió administrativa del Consorci. Les tasques principals del nou gerent seran la direcció tècnica i econòmica, el comandament directe del personal, l’elaboració dels pressupostos i la redacció de la memòria anual, entre d’altres.
La Junta també ha aprovat el calendari de reunions ordinàries per a l’any 2024 de tots els òrgans assessors del Consorci, que inclou una trobada trimestral de la Junta i de la Mesa Permanent, dues reunions anuals de la Mesa de Batles i Batlesses, tres reunions del Comitè d’Experts i Expertes i una trobada, el mes de juny, del Ple del Consell de Participació.
Impuls a la recerca sobre la serra de Tramuntana
També avui, a la sala de plens del Palau del Consell, s’ha celebrat la primera reunió d’aquesta legislatura del Comitè d’Experts i Expertes de la Serra de Tramuntana, l’òrgan assessor d’alt nivell del Consorci. Presidit en aquesta ocasió pel president del Consorci i del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, s’ha aprovat convocar la segona edició dels Premis d’Investigació i Recerca de la Serra de Tramuntana el mes de març de l’any vinent, obert a treballs d’investigació de diferents àrees d’estudi relacionades amb el paisatge cultural declarat Patrimoni Mundial.
També s’ha aprovat dur a terme l’actualització del Sistema d’Indicadors de la Serra de Tramuntana; es tracta d’una anàlisi exhaustiva de les dades estadístiques oficials disponibles, segregades per municipis i zones de la serra de Tramuntana, agrupades en cinc àrees temàtiques com són cultura i patrimoni, població i socioeconomia, medi ambient, territori i mobilitat i, transferència del coneixement. El president Galmés ha remarcat que «en aquesta nova etapa tenim molt clar que farem una aposta ferma per donar un impuls a la serra de Tramuntana com a paisatge cultural declarat per la UNESCO. El més urgent és actualitzar els indicadors que ens donaran una visió exacta de la situació en què es troba la Serra. A partir d’aquí, i amb aquesta radiografia podrem adoptar les mesures més adequades».
Formen part d’aquest Comitè d’Experts i Expertes: professors de la UIB, tècnics del Consell de Mallorca i del Govern de les Illes Balears i un representant d’ICOMOS, l’organisme internacional assessor de la UNESCO en matèria de patrimoni cultural. Concretament, els integrants del comitè, són: Joana Maria Seguí, catedràtica de Geografia Humana; Samuel Piña, doctor d’Ecologia del Departament de Biologia; Hipólito Medrano, catedràtic de Fisiologia Vegetal; Sebastià Serra, catedràtic d’Història Contemporània; Maria Tugores, professora d’Economia Aplicada; Olaya Álvarez, doctora de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació; Miquel Grimalt, catedràtic de Geografia Humana; Biel Ordinas, tècnic de Patrimoni del Consell de Mallorca; Josep Aguiló, tècnic de Medi Ambient del Consell de Mallorca; José Manuel Gómez, tècnic de Territori de Consell de Mallorca; Joan Carles Fuster, tècnic de Territori del Consell de Mallorca, i Susana Llobet, directora gerent del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana (GOIB).