CA

Totes les notícies

El Palmeral d'Elx tanca el cicle de conferències de paisatges culturals organitzat pel Consell de Mallorca amb motiu del desè aniversari de la Serra de Tramuntana

El Palmeral d'Elx tanca el cicle de conferències de paisatges culturals organitzat pel Consell de Mallorca amb motiu del desè aniversari de la Serra de Tramuntana

(17/06/2021)

La trobada ha permès reforçar els vincles i intercanviar experiències dels membres de l'Aliança dels Paisatges.

Aquest dijous ha tengut lloc la darrera de les conferències de Paisatges culturals. Del reconeixement a la gestió, amb la participació del palmerar més gran d'Europa ubicat a Elx i que ha estat el primer paisatge cultural agrícola reconegut per la Unesco l'any 2000. És un exemple de la transferència i implantació de la cultura agrícola aràbiga a Europa, que està format per 240.000 exemplars aproximadament. 

Gregorio Alemany, responsable del Patrimoni Unesco del Palmerar d'Elx a la seva intervenció ha destacat que la Serra de Tramuntana i el Palmeral d'Elx s'enfronten a unes “problemàtiques similars per la situació de la pagesia i de les explotacions agrícoles, en general”. Alemany també ha reconegut la feina feta pel consorci Serra de Tramuntana en relació amb el pla de gestió i ha assegurat que fan feina en aquest sentit.

La consellera de territori Maria Antònia Garcías ha agraït al responsable de patrimoni Unesco del Palmeral d'Elx i ha assenyalat que el cicle de conferències “ha estat molt fructífer per tenir noves eines i intercanviar aprenentatges amb territoris que han de superar reptes comuns”. Garcías ha destacat el projecte estratègic en el qual treballa el Departament de Territori que inclou el municipi d'Estellencs i el de Banyalbufar i que té com a objectiu elaborar un pla pilot que incentivi la dinamització econòmica dels productes locals dels dos municipis.

Al cicle de conferències han participat la Ribeira Sacra de Galícia, Salinas de Añana del País Basc, Las Médulas de Lleó i avui el Palmerar d'Elx han posat en comú amb la societat mallorquina les seves experiències de gestió i el manteniment d'un paisatge cultural com la nostra Serra de Tramuntana.