CA

Totes les notícies

El Consorci Serra de Tramuntana avança la convocatòria de subvencions d’enguay per millorar el paisatge del Patrimoni Mundial

El Consorci Serra de Tramuntana avança la convocatòria de subvencions d’enguay per millorar el paisatge del Patrimoni Mundial

(01/02/2019)

Els propietaris, entitats sense ànim de lucre, comunitats de béns i de regants poden beneficiar-se de fins a 10.000 euros per fer millores en els elements patrimonials

La campanya de subvencions del Consorci Serra de Tramuntana arranca avui amb novetats importants. La primera és l’avançament de la convocatòria en més de tres mesos respecte d’altres exercicis per poder ampliar el temps d’execució de les obres subvencionades i així facilitar-ne la justificació abans de final de 2019.

 

Una altra gran novetat és que, a més de particulars, entitats sense ànim de lucre i ajuntaments, enguany també les comunitats de béns i de regants de l’àmbit de la Serra poden sol·licitar les ajudes establertes per la convocatòria, dedicades a millorar i conservar els elements etnològics i arquitectònics, conservar el paisatge agrícola i el seu entorn, i també per netejar i mantenir espais públics emblemàtics.

 

El Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial destinarà més de 600.000 euros a aquestes ajudes; la meitat dels quals, aproximadament, són per a particulars i entitats sense ànim de lucre i, l’altra meitat, per als ajuntaments. Els primers -particulars, entitats sense ànim de lucre, comunitats de béns i comunitats de regants- poden demanar fins a 10.000 euros per a cada actuació de millora del patrimoni etnològic o per al paisatge agrícola i l’entorn. Pel que fa als ajuntaments, poden rebre fins a 30.000 euros per a cada actuació de neteja i conservació del patrimoni forestal; un màxim de 15.000 euros, si demanen la subvenció per millorar el patrimoni etnològic i, fins a 10.000 euros, per cada actuació de neteja i conservació d’espais públics emblemàtics.

 

Cinc línies d’actuacions subvencionables

Les subvencions per millorar el paisatge es destinen, sobretot, a actuacions sobre elements etnològics, arquitectònics i la neteja d’espais forestals i agrícoles. La primera línia, per recuperar elements etnològics, té com objecte reconstruir els sistemes hidràulics (qanats, fonts, pous, síquies i canaletes, entre d’altres) i refer les construccions de pedra en sec (eres de batre, miradors, forns de calç, cases de neu, forns de carboner, barraques de carboner, marges o camins). La línia dedicada als elements arquitectònics, només per a ajuntaments, té per objecte recuperar els elements arquitectònics. En ambdues línies, s’han de respectar sempre les tècniques i els materials originals.

 

Les dues línies següents, per recuperar els espais forestals i agrícoles (per a ajuntaments) i per restaurar el paisatge agrícola i l’entorn (per a propietaris, entitats sense ànim de lucre, comunitats de béns i comunitats de regants) es destinen a treballs de podes, tasques per prevenir els incendis, el control de plagues o malalties mitjançant tales, aclarides, desbrossament o eixermades.

 

La darrera línia es destina als ajuntaments que tenen en l’espai municipal llocs, edificis o monuments emblemàtics per al manteniment, neteja i conservació dels quals poden sol·licitar fins a 10.000 euros.

 

El termini per registrar les sol·licituds acaba dia 28 de febrer.