EN

All news

El Consell explica les accions del Consorci Serra de Tramuntana per mantenir el paisatge agrari a les Jornades de Paisatges Culturals d'Elx

El Consell explica les accions del Consorci Serra de Tramuntana per mantenir el paisatge agrari a les Jornades de Paisatges Culturals d'Elx

(01/04/2022)

  • Departament de Territori / Comunicació i Premsa

El director insular de Territori i Paisatge, Miquel Vadell, participa en la trobada amb el president de la cooperativa agrícola de Sóller, Miquel Gual, per exposar l'exemple d'èxit de l'entitat.

El Departament de Territori del Consell de Mallorca explica les accions del Consorci Serra de Tramuntana per mantenir el paisatge agrari a les Jornades de Paisatges Culturals d'Elx. El director insular de Territori i Paisatge, Miquel Vadell, ha exposat la feina que es realitza en aquest sentit a la Serra, un paisatge agrícola mediterrani resultat de segles de transformació productiu i ben integrat amb els assentaments humans.

Vadell ha detallat les actuacions del Consell i com a través de quatre línies de subvencions es dona suport a propietaris i ajuntaments a mantenir bancals, elements etnològics, elements arquitectònics públics i neteja de terrenys. Ha remarcat que amb el distintiu serra de Tramuntana, que es posarà en marxa enguany, es pretén valorar els productes agraris de la Serra i assegurar el seu consum pel sector de restauració i hoteler. També ha explicat que amb un projecte estratègic que es duu a terme en els municipis d'Estellencs i Banyalbufar es recuperaran zones de cultiu abandonades, a través de la captació nous agricultors.

El director insular ha destacat com la cooperativa de Sóller ha revitalitzat el producte agrari d'una de les valls més emblemàtiques de la Serra. «Formació, estratègies de comercialització i apostes tecnològiques han aconseguit que la cooperativa sigui un referent de com mantenir l'activitat agrària en un mitjà tan difícil», ha assenyalat Vadell. En aquest sentit, Miquel Gual ha destacat que la cooperativa ha d'estar integrada en la societat, que ha de sentir que és part d'ella i «el compromís social i ètic que contribueix a preservar el patrimoni de la humanitat».

També ha destacat el director insular de Territori i Paisatge que amb el reconeixement de la tècnica de Pedra en sec com a patrimoni immaterial de la UNESCO es reforça el paper fonamental d'aquest ofici sense el qual no es mantindria tota la infraestructura que suporta el paisatge. Una altra avanç important, ha afirmat el director insular, és la Llei de la Serra que dotarà de suport jurídic els valors pels quals es va declarar la Serra com a patrimoni mundial i reforçar les accions per al seu manteniment.