CA

Totes les notícies

El Consell de Mallorca restaura la canalització del molí de Lluc

El Consell de Mallorca restaura la canalització del molí de Lluc

(18/01/2024)

El conseller de Presidència, Antoni Fuster, ha anunciat una inversió per posar en funcionament aquest element del patrimoni etnològic i industrial de Mallorca que data del segle XIV 

El Consell de Mallorca, a través del Consorci Serra de Tramuntana, destinarà una subvenció al santuari de Lluc per restaurar la canalització del molí d’aigua de la finca Ca S’Amitger que data del segle XIV. Així ho ha anunciat el conseller de Presidència, Antoni Fuster, durant la visita al santuari, acompanyat del director insular de la Serra de Tramuntana, Antoni Solivellas; la directora insular de Coordinació, Sandra Morell, i el tinent de batle d’Escorca, Joan Vicens, guiats pel prior Marià Gastalver i el diaca Antoni Moreno. 

El conseller Antoni Fuster ha volgut destacar la importància del santuari de Lluc «com a casa de tots els mallorquins» i ha subratllat que «sempre obrin les portes a totes les persones que vulguin venir a gaudir de qualsevol tipus d’esdeveniment».

El molí de Lluc és un element del patrimoni etnològic i industrial de Mallorca situat a la vall de Josafat i devora el camí que arriba al santuari des de Son Amer. L’any 2011 ja se’n varen restaurar els revestiments i els paviments existents. 

El projecte de restauració

El director insular de la Serra de Tramuntana, Antoni Solivellas, ha explicat que s’han de restaurar els murs que formen la canaleta subterrània que condueix i subministra l’aigua al santuari des de la font de Josafat i que passa per un safareig i continua fins al molí.   

Solivellas ha detallat que les tasques consistiran en la neteja del recorregut de la síquia i la rehabilitació dels murs que formen la canaleta. A més, dins el projecte de restauració, s’hi inclou la posterior reparació de la paret de pedra dels costats, que permetrà restablir la seva forma original.

Així està previst que es recuperi el funcionament  per mostrar el seu valor com a molí fariner i serradora de l’illa, una condició vital per ser reclam de visita.

A més, durant la visita ha tingut lloc una reunió en la qual s’han exposat les necessitats de l’entorn del municipi d’Escorca. Fuster ha remarcat la importància de «poder compartir els objectius per poder ajudar a preservar el paisatge de la Serra, i col•laborar en els projectes d’un indret tan representatiu com el santuari de Lluc». 

La institució insular destinarà enguany 55,6 milions d’euros a polítiques mediambientals, xifra que suposa 4 milions d’euros més que l’any passat. En concret, la partida destinada al Consorci Serra de Tramuntana per a aquest 2024 arriba fins als 2.600.000 euros.

Durant aquesta jornada, tots els presents han assistit a l’emblemàtic cant diari dels blauets de l’Escolania de Lluc.