CA

Totes les notícies

El Consell de Mallorca convoca la segona edició dels Premis Serra de Tramuntana d’Investigació

El Consell de Mallorca convoca la segona edició dels Premis Serra de Tramuntana d’Investigació

(02/05/2024)

Es concediran cinc premis de 2.000 euros als millors estudis sobre els elements i els valors del paisatge cultural que puguin traslladar-se a la gestió del patrimoni mundial

El Consorci Serra de Tramuntana, ens que depèn el Consell de Mallorca, convoca per segon any consecutiu els Premis Serra de Tramuntana d‘Investigació. L’objectiu d’aquesta convocatòria és estimular la recerca en els elements i els valors que fan del paisatge cultural de la serra de Tramuntana mereixedor de la distinció de patrimoni mundial per la Unesco.

Els Premis són una iniciativa del Comitè d’Expertes i Experts del Consorci de la Serra de Tramuntana, l’òrgan consultiu i d’assessorament format per especialistes d'àrees diverses de la Universitat de les Illes Balears i d’ICOMOS (Consell Internacional de Monuments i Llocs) i per tècnics del Consell de Mallorca i del Paratge Natural de la Serra (Govern de les Illes Balears). De fet, el comitè de selecció dels Premis està compost per tots els seus membres i el presideix el vicepresident del Consorci, Antoni Fuster. 

Els cinc treballs més ben valorats per la comissió de selecció, formada pels membres del Comitè d’Experts i Expertes de la Serra de Tramuntana s’editaran, en el format que es consideri més adient, i es premiaran amb 2.000 euros cadascun. Els criteris que es tindran en compte són, per aquest ordre: l’adequació a la temàtica del paisatge cultural, l’aplicació pràctica per a la gestió del patrimoni mundial, l’interès científic i l’originalitat. 

La temàtica dels treballs és diversa i extensa, delimitada tan sols per la declaració de la serra de Tramuntana com a paisatge cultural patrimoni mundial. Així, s’acceptaran estudis, per exemple, sobre el patrimoni hidràulic, els aprofitaments agraris, les construccions de pedra en sec, les possessions, els camins de muntanya, l’afluència i el control de visitants, les mesures de preservació o els recursos naturals, entre d’altres. 

Per al director insular de la Serra de Tramuntana, Antoni Solivellas, «aquests premis ens permeten obtenir informació, des de la perspectiva científica, de l’estat real del paisatge cultural, i això ens ha d’ajudar a prendre decisions sobre nous projectes de difusió i noves eines i estratègies de preservació».  

Es poden presentar als Premis totes les persones majors d’edat que compleixin els requisits de les bases i aportin el treball en el termini establert, ja sigui de forma individual o grupal. Els treballs presentats han de ser inèdits i no poden haver estat premiats ni becats amb anterioritat. El termini per presentar els treballs està comprès entre el 3 de maig i el 3 de juny de 2024 i s’ha de fer a través del registre electrònic del Consorci, segons el model d’instància previst (https://cst.sedipualba.es/).