CA

Totes les notícies

Comencen les presentacions als municipis del projecte Rutes Culturals per la Serra de Tramuntana

Comencen les presentacions als municipis del projecte Rutes Culturals per la Serra de Tramuntana

(15/11/2019)

La biblioteca de Cort de Palma acull la primera presentació d’aquest projecte de recorreguts culturals per les localitats de la Serra. Els autors dels materials didàctics expliquen les possibilitats i els itineraris de cada municipi.

Les presentacions als municipis de la Serra de Tramuntana del projecte de Rutes Culturals van començar aquest dijous a Palma. La Biblioteca de Cort acollí el primer d’una sèrie d’actes de presentació pública d’aquest projecte que tindran lloc en les properes setmanes a diverses localitats de la Serra.

La presentació comptà amb la presència de la professora especialitzada en Història de l’Art Concepció Bauçà de Mirabó i de l’il•lustrador i divulgador Vicenç Sastre, dos dels autors dels materials didàctics del projecte. Els experts animaren a no deixar mai de descobrir els paisatges de la Serra, un museu a cel obert amb entrada gratuïta, així com a aprofitar els materials informatius que s’han posat a l’abast de la gent, amb explicacions senzilles i planeres. En aquesta ocasió, van presentar alguns itineraris al voltant de Palma, en el marc de “El món de les possessions”, com a eix temàtic.

Per la seva banda, el director insular de Territori i Paisatge del Consell de Mallorca, Miquel Vadell, explicà que el projecte de Rutes Culturals, seguint el pla de gestió de la Serra, ha de servir per a explicar als mallorquins i als visitants perquè la Serra de Tramuntana és Patrimoni Mundial.

La primera presentació de les Rutes Culturals comptà també amb la presència de la regidora de Turisme de l’Ajuntament de Palma, Elena Navarro, així com del batle de la ciutat, Jose Hila. 

 

Itineraris pels municipis

Rutes Culturals per la Serra de Tramuntana proposa itineraris a cadascun dels vint “Portals de la Serra”, com una mena de petits centres d'interpretació que, ruta a ruta, assenyalen les aportacions dels municipis de la Serra als valors que fonamentaren la Declaració Patrimoni de la Humanitat de la Unesco. Ho fa seguint diversos eixos temàtics com l’espiritualitat, la petjada de personatges il•lustres o l’aprofitament dels recursos naturals.

El projecte ofereix en català, castellà, anglès i alemany itineraris i informació dels valors patrimonials i culturals que s'amaguen pels carrers i voltants dels nuclis urbans de cada municipi mitjançant tríptics informatius específics per a cada municipi, el llibre La Serra de Tramuntana Patrimoni de la Humanitat. Poble a poble, que es publicarà en les properes setmanes, tòtems exteriors instal•lats a cada municipi i el lloc web www.rutesculturalsserra.cat

 

Els autors dels continguts

Concepció Bauçà de Mirabó és professora universitària especialitzada en història de l'art i l'educació en l'art, amb una llarga trajectòria investigadora del patrimoni artístic, l’arquitectura i els llenguatges artístics aplicats a aquesta.

Miquel Àngel Escanelles és geògraf i autor de la web www.toponimiamallorca.net que recull noms de lloc de l'illa de Mallorca, amb l'objectiu de contribuir a la seva difusió i a la seva correcta localització geogràfica.

Vicenç Sastre és pintor, il•lustrador i divulgador amb aportacions a nombrosos llibres i publicacions sobre la natura, la història i la mitologia de les Illes Balears. 

En els propers dies tindran lloc presentacions a Pollença, Calvià, Banyalbufar i Bunyola.