EN

All news

Catalina Cladera inaugura a Elx unes jornades sobre les pràctiques tradicionals d'explotació agrícola, com a presidenta de l'Aliança de Paisatges Culturals

Catalina Cladera inaugura a Elx unes jornades sobre les pràctiques tradicionals d'explotació agrícola, com a presidenta de l'Aliança de Paisatges Culturals

(31/03/2022)

  • Comunicació i Premsa

«Junts som més forts per reclamar i aconseguir solucions a problemes comuns», ha assenyalat la presidenta.

La presidenta del Consell de Mallorca i de l'Aliança de Paisatges Culturals, Catalina Cladera, ha inaugurat unes Jornades sobre paisatges culturals a Elx. En aquesta trobada sobre la recuperació i potenciació de les pràctiques tradicionals d’explotació agrícola participen experts i expertes de diferents membres de l’Aliança, entre els que hi ha el Consorci Serra de Tramuntana, sobre qui recau la presidència d’aquesta entitat. Cladera ha afirmat que les jornades permetran crear un fòrum de convergència, reflexió i debat sobre els problemes, assoliments i experiències relacionats amb la conservació i desenvolupament dels paisatges culturals.

Aquest cicle de jornades, finançat pel Ministeri de Cultura i Esports i que comença aquest dijous i finalitza divendres, inclou ponències i debats. «El treball en xarxa ens farà avançar i arribar més lluny en la protecció, conservació i millora dels nostres patrimonis emblemàtics», ha dit Cladera, qui considera que cal fer feina de manera conjunta en la resolució de problemàtiques compartides en l'àmbit de la mobilitat, de la capacitat de càrrega dels territoris i del manteniment i la conservació del patrimoni. «Junts som més forts per a reclamar i aconseguir solucions a problemes comuns», ha assenyalat la presidenta Cladera.

En aquest sentit, la presidenta apunta que «els paisatges culturals han estat sempre exemples de sostenibilitat abans que el concepte entrés en les nostres vides. Paisatges que pertanyen a la humanitat i que, alhora, ens identifiquen com a únics als seus pobladors perquè ens arrela a la nostra terra i ens remet a la nostra pròpia identitat». Ha volgut remarcar, també, que per garantir el futur, en una part important dels paisatges culturals, com el del Palmerar d’Elx o el de la serra de Tramuntana, la recuperació i potenciació de les pràctiques tradicionals d'explotació agrícola és clau.

A més, la presidenta ha recordat com els canvis productius i el sistema econòmic globalitzat han castigat especialment l'agricultura local de molts territoris, «però aquesta tendència es pot i s'ha d'invertir» i ha posat d’exemple el cas del creixement exponencial de l'agricultura ecològica, «que no deixa de ser l'agricultura dels nostres avis, la de sempre. Així les pràctiques agrícoles tradicionals, que són precisament el tema central d'aquesta trobada, signifiquen una aposta clara per la sostenibilitat i el respecte pel planeta».

Per acabar, Cladera ha destacat que els paisatges culturals són un model d'equilibri entre sostenibilitat i rendibilitat i els bons resultats d’implicar el màxim d'actors per a crear sinergies comunes i aconseguir resultats positius. «Els membres de l'Aliança dels Paisatges tenim molt clar en què consisteix la cogovernança i sabem que aquest és el camí en què hem de continuar avançant perquè només els assoliments compartits tenen un recorregut de llarg abast», ha conclòs la presidenta.

La presidenta Cladera s’ha reunit avui dematí a l’ajuntament amb el batle d'Elx, Carlos González, i posteriorment acompanyada pel director insular Territori del Consell, Miquel Vadell, i de membres de l'ajuntament han visitat el Palmerar d'Elx, patrimoni de la humanitat des de novembre de l'any 2000. Es tracta del palmerar més gran d'Europa amb prop de 240.000 palmeres.

El Palmerar d'Elx forma part de l'Aliança dels Paisatges Culturals juntament amb la serra de Tramuntana, Sintra (Portugal), les Medul•les, Eivissa, Aranjuez i l’Alhambra de Granada. Membres de l'Aliança dels Paisatges han assistit a les Jornades a les quals han participat més de 80 persones.