CA

Totes les notícies

El Consell de Mallorca dins del pla «Mallorca Reacciona» destinarà un milió d’euros als ajuntaments de la serra de Tramuntana, amb una atenció especial als municipis afectats pel temporal d’agost

El Consell de Mallorca dins del pla «Mallorca Reacciona» destinarà un milió d’euros als ajuntaments de la serra de Tramuntana, amb una atenció especial als municipis afectats pel temporal d’agost

(16/10/2020)

Banyalbufar, Esporles i Valldemossa podran presentar un projecte més que la resta de municipis per reparar els danys causats pels fenòmens meteorològics.

La consellera de Territori, Maria Antònia Garcías i el director insular, Miquel Vadell, han presentat la convocatòria de subvencions del Consorci de la Serra de Tramuntana que forma part del pla «Mallorca Reacciona», el qual ja ha iniciat el 100 % de les seves actuacions.

Aquesta convocatòria promou la recuperació dels valors de caire patrimonial i paisatgístics que foren essencials per aconseguir la declaració de patrimoni mundial de la serra de Tramuntana. Entre els seus objectius hi ha millorar les entrades i els accessos als pobles, embellir espais emblemàtics i, també, restaurar o reparar elements de titularitat pública, siguin etnològics, patrimonials, arquitectònics o béns públics, que formin part del paisatge i patrimoni de la Serra i que s’hagin vist afectats pels fenòmens meteorològics adversos de dia 29 d’agost de 2020.

«Es tracta d’una convocatòria extraordinària gestionada pel Consorci Serra de Tramuntana que es publica demà al BOIB, que no teníem prevista abans de la pandèmia i que, per tant, és una mostra de la voluntat del Consell de donar resposta a les necessitats derivades de la crisi a la nostra illa», ha assenyalat la consellera de Territori, Maria Antònia Garcías.

Garcías ha explicat que cada ajuntament podrà presentar dos projectes o actuacions que seran finançats pel Consell. Però a més de ser uns ajuts excepcionals, també s’ha introduït a la convocatòria una altra novetat: els ajuntaments de Banyalbufar, Valldemossa i Esporles afectats pel temporal d'agost podran presentar un tercer projecte addicional per reparar els danys ocasionats pel cap de fibló. «Perquè si els municipis necessiten suport en aquest context socioeconòmic advers, encara més complicat ho tenen els que han de fer front a aquests danys inesperats», ha afirmat la consellera. 

La consellera de Territori també ha remarcat que amb aquestes ajudes «es fomenten obres públiques que potencien el sector de la construcció local, d’una forma directa, i el sector cultural i turístic, de forma indirecta». 

Aquests són alguns dels projectes que poden presentar els ajuntaments a la convocatòria d’aquestes ajudes:

  • Obres de rehabilitació, reforma i embelliment d’entrades de pobles o nuclis de població o de camins públics.
  • Obres de restauració d’elements etnològics vinculats amb l’aigua: safareigs, rentadors, torrents, ponts, aljubs, molins, etc.
  • Intervenció de restauració a cases de neu, forns de carboner, barraques de carboner (elements de pedra), marges i parets de pedra en sec, etc.
  • Reforma de  torres de defensa, tafones, creus de terme, cases i casals urbans i altres immobles amb valors patrimonials.
  • Restauració o reparació d’elements de titularitat pública, siguin etnològics, patrimonials, arquitectònics o béns públics que formin part del paisatge i patrimoni de la declaració de patrimoni de la serra de Tramuntana afectats.

També, seran subvencionables actuacions a elements ubicats a propietat privada que siguin declarats bé d’interès cultural o que siguin béns catalogats, sempre que hi hagi un conveni de col•laboració entre l’ajuntament i la propietat particular on es prevegi que el bé a restaurar sigui lliurement visitable durant 10 anys.

Podran acollir-se a aquestes subvencions tots els ajuntaments situats dins de l’àmbit territorial de la serra de Tramuntana declarada patrimoni mundial per la UNESCO: Alaró, Andratx, Banyalbufar, Bunyola, Calvià, Campanet, Deià, Escorca, Esporles, Estellencs, Fornalutx, Lloseta, Mancor de la Vall, Palma, Pollença, Puigpunyent, Santa Maria, Selva, Sóller i Valldemossa.