CA

El paisatge cultural de la Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial

El 29 de juny de 2011 la Serra de Tramuntana va ser declarada Patrimoni Mundial per la Unesco en la categoria de Paisatge Cultural. Aquesta distinció fa referència al resultat de la interacció entre els factors naturals i humans, tal com estableix el Conveni Europeu del Paisatge. L'agricultura mil·lenària, en un ambient amb escassos recursos d'aigua, ha transformat el terreny i ha creat una xarxa articulada de mecanismes de gestió de l'aigua interconnectada entre diferents parcel·les d'origen feudal.

El Consorci Serra de Tramuntana impulsa polítiques de millora i conservació de tots aquests elements i dels valors, tangibles i intangibles, amb accions que cerquen la implicació i la participació de totes les persones que hi viuen i hi treballen i que tenen com a objectiu millorar la intervenció humana i la sostenibilitat del territori de la Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial.

El Consell de Mallorca es reuneix amb ASAJA per escoltar les propostes del sector agrari, en el marc de la futura llei de la Serra de Tramuntana

El Consell de Mallorca es reuneix amb ASAJA per escoltar les propostes del sector agrari, en el marc de la futura llei de la Serra de Tramuntana

(14/07/2025)

  • Departament de Presidència

  • Paral·lelament a la ronda de reunions iniciada amb els ajuntaments, el conseller de Presidència comença trobades amb entitats i agents implicats en la Serra de Tramuntana. 
  •  La futura llei vol reconèixer la tasca del sector agrari en la conservació del paisatge i facilitar-ne l’activitat amb menys traves i més suport 

 

El conseller de Presidència, Toni Fuster, s’ha reunit amb el president d’ASAJA Balears, Joan Company, i responsable de la Serra de Tramuntana d'ASAJA, Joan Deyà, per recollir les propostes i aportacions del sector agrari en el procés de redacció de la proposició de llei de la Serra de Tramuntana. A la reunió també hi han assistit el director insular de la Serra, Toni Solivellas, i el gerent del Consorci Serra de Tramuntana, Lluís Vallcaneras. 

Després d’iniciar la setmana passada la segona ronda de trobades amb els ajuntaments de la Serra, el Consell comença ara també les reunions amb els agents implicats i protagonistes quotidians del territori. L’objectiu és escoltar de primera mà aquelles entitats que, com el sector agrari, tenen un paper essencial en la configuració, conservació i dinamització del paisatge i dels valors culturals i naturals reconeguts per la UNESCO. 

El conseller Toni Fuster ha assenyalat que «la Serra no s’entén sense els pagesos. Són els qui van fer el paisatge i els qui l’han conservat fins avui». En aquest sentit, ha remarcat que «la futura llei ha de servir per preservar aquesta realitat, per impulsar i facilitar la feina del sector agrari i dels oficis tradicionals, no per posar-hi traves com passava en el redactat anterior». 

Durant la reunió, s’han compartit reflexions sobre la importància de vetllar per la pervivència de les activitats tradicionals, com l’agricultura. La nova norma vol reconèixer la vocació agrària, com un actiu productiu de gran valor, i pretén realçar la contribució de les explotacions agràries en el manteniment del paisatge.  

«Aquest és un procés participatiu i viu. Després d’ASAJA, ens reunirem amb altres agents que treballen a la Serra. Els escoltam i els donam la mà, perquè volem fer una llei útil i coherent amb la realitat del territori», ha conclòs el conseller. 

Amb aquest conjunt de reunions el Consell de Mallorca reafirma el seu compromís amb el diàleg i amb la construcció d’una llei arrelada a les necessitats dels municipis, sectors i col·lectius que viuen i cuiden la Serra de Tramuntana dia rere dia. 

Consorci Serra de Tamuntana

Contacte

General Riera, 113, Palma

(+34) 971 219 735

serradetramuntana@conselldemallorca.net

Avís legal i Política de galetes