CA

El paisatge cultural de la Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial

El 29 de juny de 2011 la Serra de Tramuntana va ser declarada Patrimoni Mundial per la Unesco en la categoria de Paisatge Cultural. Aquesta distinció fa referència al resultat de la interacció entre els factors naturals i humans, tal com estableix el Conveni Europeu del Paisatge. L'agricultura mil·lenària, en un ambient amb escassos recursos d'aigua, ha transformat el terreny i ha creat una xarxa articulada de mecanismes de gestió de l'aigua interconnectada entre diferents parcel·les d'origen feudal.

El Consorci Serra de Tramuntana impulsa polítiques de millora i conservació de tots aquests elements i dels valors, tangibles i intangibles, amb accions que cerquen la implicació i la participació de totes les persones que hi viuen i hi treballen i que tenen com a objectiu millorar la intervenció humana i la sostenibilitat del territori de la Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial.

Campanet projecta el documental Mirall de Terra

Campanet projecta el documental Mirall de Terra

(20/02/2023)

  • Departament de Territori / Comunicació i premsa

La consellera Maria Antònia Garcías, i la batlessa Rosa Bestard agraeixen a les collidores del municipi la seva feina en la preservació de la serra de Tramuntana

La casa de la Cultura de Campanet ha acollit la projecció del documental "Mirall de Terra", que explica la història de les collidores d'oliva a través de cinc testimonis: Catalina Nicolau (Biniamar), Bel Seguí (Campanet), Francisca Suau (Bunyola), Francisca Marí (Es Capdellà) i Antònia Cerdà (Montuïri).

El Consell de Mallorca va atorgar la medalla d'Honor i gratitud 2021 a les collidores. A l'acte de la Diada que es va dur a terme el 17 de desembre al Teatre Principal, va ser precisament la collidora de Campanet, Bel Seguí que va recollir la medalla en representació d'aquest col·lectiu. "Aquell dia només havien trobat 3 o 4 dones i gràcies a la campanya de recerca del Consell de Mallorca, hem trobat ara més de 250", ha dit Garcías, qui ha remarcat que, "són un exemple de força i de generositat del qual hauríem d'aprendre. Elles són la darrera generació que poden parlar en primera persona d'aquell món que desapareix.

Les collidores que han assistit a la projecció del documental ha recordat que des de petites o de ben joves passaven temporades treballant a les possessions de la Serra. I també la duresa de les condicions, ja que la collita es fa durant els mesos més freds de l'any. Des del mes de novembre fins a gener segons el calendari agrícola és el moment per collir el fruit de l'olivera.

Consorci Serra de Tamuntana

Contacte

General Riera, 113, Palma

(+34) 971 219 735

serradetramuntana@conselldemallorca.net

Avís legal i Política de galetes