Fauna
La fauna silvestre de la Serra de Tramuntana és rica en endemismes, i està determinada per la doble insularitat que suposa la presència d’aquesta regió muntanyosa —aïllada de la resta del territori— dins d’una illa. En tractar-se d’una de les zones menys afectades per l’activitat humana recent, aquí han sobreviscut espècies molt amenaçades a altres parts de Mallorca.
El relleu abrupte i les característiques de la vegetació han propiciat una evolució particular d’alguns grups. Un fenomen molt destacable en el cas dels invertebrats cavernícoles: amb un total de 125 espècies a Mallorca, 94 d’elles es troben a cavitats de la Serra de Tramuntana.
En el cas dels vertebrats, els millors representants es troben entre la fauna més amenaçada, com l’àguila peixatera o el voltor negre. L’endemisme més característic, símbol de la fragilitat dels ecosistemes, és el ferreret, minúscul amfibi que només vius en acumulacions temporals d’aigua dels canons càrstics.
-
Àguila peixatera - Pandion haliateus
Categoria: Espècie protegida
Àrea geogràfica: Parc Natural de sa Dragonera, Parc Natural de s’Albufera de Mallorca, Parc Nacional de l’Arxipèlag de Cabrera. Salines, estanys i penya-segats d’algunes zones de Mallorca.
El seu cos està dissenyat per a pescar: potes llargues i dits curts amb la part interior rugosa per a sostenir millor la presa, enfrontats dos a dos —i no tres a u, com les altres rapinyaires. Les potes disposen d’uns tendons premsors que mantenen les urpes ben tancades. Pesca a la mar, a embassaments i zones humides com ara albuferes i salines. Només s’alimenta de peixos de no més de mig quilo. És una au migratòria, alguns exemplars passen l’hivern a les Balears, i nidifica a Mallorca i Cabrera.
-
Voltor negre - Aegypius monachus
Categoria: Espècie protegida
Àrea geogràfica: Serra de Tramuntana
Inconfusible per la seva grandària, la forma de volar, tranquil·la, majestuosa. De color totalment negre —intens en els joves, de color de xocolata en els adults— i amb plomatge clar al cap i al coll. Té un bec corb, robust, poderós. Des dels cims de la Serra de Tramuntana no és estrany veure’l planar lentament a gran alçada, amb les ales esteses o una mica recollides si té el vent de cara. Vola en solitari o en parella, però es reuneix en grups per cercar menjar.
-
Ferreret - Alytes muletensis
Categoria: Espècie protegida. Espècie endèmica
Àrea geogràfica: Serra de Tramuntana
Amb 4 centímetres de longitud i 5 grams de pes, el ferreret és un amfibi endèmic de la Serra de Tramuntana, que només viu en alguns cursos d’aigua estacionals, encaixats en barrancs de parets verticals. En aquest medi abrupte es desplaça amb habilitat, tot grimpant per la pedra. Té el cap desenvolupat, el cos estilitzat, una coloració de fons pàl·lida i el dors esquitxat de taques fosques. De dia descansa a prop de l’aigua, amagat a petites escletxes de les roques; de nit surt a cercar aliment, sobretot insectes o animals que viuen sota les pedres, o restes vegetals que cauen en els bassals d’aigua de pluja. És l’amfibi més escàs d’Europa, considerat en perill d’extinció.
-
Invertebrats
Els invertebrats conformen un grup faunístic important a la Serra de Tramuntana, amb nombrosos endemismes, entre els que destaca la Timarcha balearica. Es tracta d’una espècie de coleòpter de color negre o verd metàl·lic, sense ales i herbívor, conegut popularment com monja o escarabat de sang, perquè quan se sent amenaçat segrega una substància vermellosa.
De les 125 espècies d’invertebrats cavernícoles, que només viuen a coves, 94 d’elles es troben a cavitats de la Serra de Tramuntana.
Consorci Serra de Tamuntana
Contacte
General Riera, 113, Palma
(+34) 971 219 735
serradetramuntana@conselldemallorca.net