CA

Totes les notícies

El Consell homenatja les Collidores d’oliva de la Serra de Tramuntana amb l'estrena del documental “Mirall de Terra” al Teatre Principal d’Inca. 

El Consell homenatja les Collidores d’oliva de la Serra de Tramuntana amb l'estrena del documental “Mirall de Terra” al Teatre Principal d’Inca. 

(04/11/2022)

Davant de prop de 400 assistents a la projecció, la presidenta Cladera ha assenyalat que les collidores són un exemple de força i generositat i ha agraït la generositat de totes les dones que han respost a la crida del Consell, d’ençà la concessió de la Medalla d’Honor i Gratitud a les collidores de la Serra en la gala de la Diada de 2021.

Èxit d'assistència i de participació en l'estrena de “Mirall de Terra”, el primer documental sobre les Collidores d'oliva de Mallorca. Prop de 400 persones han assistit per veure aquest audiovisual que s'ha projectat a la sala gran del teatre Principal d'Inca. A l’acte hi ha assistit algunes de les dones que l’han protagonitzat, així com altres que han participat en els actes d’homenatge i reconeixement que el Consell, a través del departament de Territori, i diferents ajuntaments de la Serra han anat organitzant durant els darrers mesos. 

La presidenta del Consell, Catalina Cladera, ha recordat que el Consell de Mallorca va atorgar la medalla d'Honor i gratitud 2021 i ha assenyalat que les collidores "són un exemple de força i generositat del qual podem aprendre.”

Posteriorment a la projecció s'ha dut a terme un col·loqui que ha estat moderat per la consellera Maria Antònia Garcías, en què han participat damunt de l'escenari collidores de diferents municipis, i han intervingut la directora del documental, Cristina Monge de la productora White Studio, i un dels protagonistes, fill i net de collidores, Manel Suárez, historiador i autor del llibre “La vaga de les collidores d'oliva de Calvià el 1932”, editat per Lleonard Muntaner, que explica com setanta dones que collien oliva en aquest municipi convocaren una vaga que va durar una setmana per reclamar la igualtat salarial entre sexes.

El documental Mirall de Terra, explica la història de les Collidores d'oliva a través de 5 testimonis. Catalina Nicolau (Biniamar), Bel Seguí (Campanet), Francisca Suau (Bunyola), Francisca Marí (Es Capdellà), Antònia Cerdà (Montuïri), les quals des de petites o de ben jovenetes passaven mesos treballant als olivars de la Serra. Les relacions laborals i també les personals, la duresa de la feina, les tonades de feina i moltes altres anècdotes personals queden recollits al documental estrenat aquest vespre i fan un retrat col·lectiu que ena ajuda a entendre la figura de la collidora d'oliva, present a la Mallorca rural de la primera meitat del segle passat.

D’ençà la concessió de la Medalla d’honor i gratitud a les collidores de la Serra, el Consell va iniciar una campanya de recerca de dones collidores que ja ha superat les 200 identificacions. En els diferents actes d'homenatge organitzats als municipis de Campanet, Puigpunyent, Fornalutx, Bunyola, Sóller i Banyalbufar, s'han lliurat diplomes personalitzats per fer extensiu el reconeixement de la Medalla d'Honor i Gratitud a totes les dones que en el seu dia van dedicar el seu esforç i sacrifici a engrandir el paisatge humà de la Serra.

Vídeos

acte inca