EN

All news

La consellera Garcías participa en les jornades de Risco Caído que vetlla per conservar aquest indret Patrimoni Unesco grancanari

La consellera Garcías participa en les jornades de Risco Caído que vetlla per conservar aquest indret Patrimoni Unesco grancanari

(14/01/2023)

  • Departament de Territori / Comunicació i premsa

El Consorci Serra de Tramuntana presenta el seu model de gestió a Gran Canària

La consellera de Territori del Consell de Mallorca i vicepresident del Consorci serra de Tramuntana Maria Antònia Garcías, i el cap de servei tècnic d'aquest organisme, Josep Bernales, han participat aquest dissabte al II Fòrum Ciutadà Risco Caído y Espacios Sagrados de Montaña de Gran Canària, celebrat a la localitat de Tejeda. 

Aquesta jornada de debat ha tingut com a eix principal la sostenibilitat del territori, repte de present i futur. L’organització, el moviment ciutadà Risco Caído, ha convidat el Consorci Serra de Tramuntana per ser un exemple de bona gestió integral d’un territori extens i complex declarat Patrimoni Mundial per la Unesco. 

Durant la seva exposició, la consellera Garcías ha presentat la futura llei serra de Tramuntana, un text transversal que té com a objectiu definir els elements a protegir i atorgar rang normatiu totes accions amb incidència al territori. També ha presentat les principals iniciatives dutes a terme pel Consorci els darrers anys: el desenvolupament del distintiu Serra de Tramuntana per tal d’aportar valor afegit als productes autòctons o el programa educatiu ‘Aprenentatge i servei’ que apropa a les escoles els valors de la Serra. 

Per part seva, Josep Bernales, cap de servei del Consorci, ha detallat els estatuts del Consorci, l’organigrama i els òrgans de Govern, el pla de gestió i el projecte estratègic que ha començat a desenvolupar-se enguany per dinamitzar econòmicament dos dels municipis que més població estan perdent però, que per contra, més pressió turística guanyen, Estellencs i Banyalbufar. 

El paisatge cultural de Risco Caído y Espacios Sagrados de Montaña abraça l’11% de la superfície de Gran Canària, unes 18.000 hectàrees i engloba els municipis de Tejeda, Artenara, Gáldar i Agaete, al centre de l’illa, amb una orografia de penya-segats, barrancs i formacions volcàniques riques en biodiversitat. Respecte als nuclis costaners de l’illa, té poca població i un menor desenvolupament econòmic. 

Risco Caído ha estat inclòs en la llista de Patrimoni Mundial l’any 2019, amb una candidatura impulsada des del Cabildo de Gran Canària i el suport dels principals agents locals. Ara, és aquest moviment ciutadà qui acompanya les institucions a difondre els valors del seu paisatge i a protegir els elements patrimonials que el conformen. Entre les seves activitats es troba aquest segon fòrum per debatre sobre el present i el futur de la sostenibilitat –social, econòmica i mediambiental- del paisatge cultural.

L’any 2020 el Cabildo va crear l’Institut del Patrimoni Mundial i la Reserva de la Biosfera amb l’objectiu de garantir una gestió integrada de totes les accions que vetllin per la conservació de la zona. I el mes passat, el desembre de 2022, aquesta entitat va entrar a formar part de l’organització hispanoportuguesa Aliança dels Paisatges culturals. Una incorporació que es va materialitzar a l’Assemblea d'aquest organisme celebrada a Mallorca i organitzada pel Consell que ostenta la presidència de l'Aliança.

Des de Gran Canària es té el Consorci Serra de Tramuntana com a referent en la gestió del territori protegit, per la seva trajectòria al llarg dels més de 10 anys de vida i per totes les fites aconseguides, com són per exemple, les subvencions a particulars per conservar elements patrimonials, les subvencions a cooperatives i empreses agràries per impulsar el desenvolupament econòmicament de la zona, la coordinació d’accions de millora de serveis comunitaris o la difusió i promoció entre dels valors culturals de la Serra de Tramuntana com a Paisatge Cultural Patrimoni Mundial.