EN

All news

El Consell introdueix a les subvencions de la Serra d’enguany reivindicacions de la pagesia i promou la millora del sistemes hídrics i la catalogació dels camins públics

El Consell introdueix a les subvencions de la Serra d’enguany reivindicacions de la pagesia i promou la millora del sistemes hídrics i la catalogació dels camins públics

(20/04/2022)

El Consorci Serra de Tramuntana incrementa les ajudes fins als 1.075.000 euros.

A la convocatòria de subvencions 2022 del Consorci Serra de Tramuntana s'introdueixen novetats per adaptar-se a les necessitats i les demandes dels particulars i els ajuntaments de la Serra. «L'objectiu d'aquest canvis és que amb les seves actuacions puguin millorar la protecció i conservació dels valors de la Serra pels quals ha estat reconeguda com a patrimoni mundial per la Unesco», ha assenyalat la consellera de Territori Maria Antònia Garcías.

Garcías ha mostrat la seva satisfacció ja que per primera vegada les subvencions serra de Tramuntana ordinàries superen el milió d’euros. En total 1.075.000 euros. «Mantenim i reforçam el nostre compromís amb els agents implicats en la protecció de la Serra».

La consellera també ha explicat que per primera vegada s’incorpora una reivindicació històrica de la pagesia. «La línia agrícola s’ajusta al calendari del camp i incorpora la poda des de l’1 de gener», ha assenyalat Garcías, qui ha aclarit que es poden presentar abans i després d’aquesta data. També és novetat que la línia agrícola subvenciona la sembra amb espècies pròpies de la serra de Tramuntana. 

Un canvi que també ha introduït aquesta convocatòria és que els particulars i les explotacions agrícoles per primer pic poden sumar la quantitat dels projectes de les dues línies subvencionables. Així poden triar entre demanar un projecte de la línia etnològica o agrícola per 10.000 euros, o dos projectes d’aquestes dues línies que en total sumin aquesta mateixa quantitat 10.000. Abans els projectes subvencionats ascendien a 5.000 euros màxim i no es podien sumar

Garcías ha destacat que per primera vegada s’ha obert un línia de subvenció per als ajuntaments a la redacció i actualització del catàleg del camins públics de 20.000€. «Volem ajudar els ajuntaments a clarificar l’accés de forma respectuosa als camins públics. Complim així amb un dels objectius de la Llei de Camins». La consellera de Territori també ha explicat una altra novetat d’enguany, que té com a objectiu millorar el sistema hídric. Els ajuntaments dels municipis de la Serra ara tenen la possibilitat juntament amb la comunitat de regants de demanar subvencions de la línia etnològica. En total aquesta ajuda ascendeix als 10.000 euros.

Aquesta convocatòria de 2022 introdueix una altra possibilitat que abans no existia, és que els ajuntaments i els particulars amb bens catalogats podran demanar un projecte de la línia etnològica per 20.000 euros o un patrimonial arquitectònic de 30.000 euros. Els particulars han de garantir règim de visites.

La consellera de Territori ha remarcat la voluntat d’anar millorant tot el possible les ajudes per fer-les el més efectives possibles, per garantir el futur del tresor que significa la serra de Tramuntana. Garcías ha recordat que a «la convocatòria de 2021 vàrem agilitzar al màxim la tramitació de subvencions, eliminant la concurrència competitiva que ha permès resoldre en funció de l'ordre d'arribada de les sol•licituds». Enguany, ha dit, es manté igual i tampoc es fa concurs de barems ni hi ha un termini conjunt per presentar i resoldre esmenes, ni tampoc és necessari el temps d'exposició pública perquè no s'estableix cap competició entre les empreses o sol•licitants.

D’altra banda ha assenyalat que l’any passat, any de l’aniversari de la Serra, el Departament de Territori va convocar reunions presencials als municipis per conjuntament amb els ajuntaments cercar els projectes més adients a les seves necessitats. «Enguany la disponibilitat i la voluntat de feina conjunta es manté. Destacam i agraïm la comunicació i bona sintonia i la confiança de tots els ajuntaments de la Serra», ha assenyalat Garcías.