EN

All news

El Consell incorpora a la xarxa pública el Camí Vell de Formentor

El Consell incorpora a la xarxa pública el Camí Vell de Formentor

(21/02/2019)

  • Departament de Medi Ambient / Comunicació i premsa

El Consell de Mallorca amplia la xarxa de camins públics i incorpora al seu inventari el Camí Vell del Far de Formentor. Es tracta d'un camí de 10,312 km lineals que s'integrarà a l'etapa 8 de la Ruta de Pedra en Sec (GR 221), que té com a suport principal la xarxa d'antics camins restaurats pel Consell de Mallorca. Actualment hi ha senyalitzats i oberts 168,4 quilòmetres. D'aquesta manera, des del Consell de Mallorca es continuen fent passes per poder finalitzar la Ruta de Pedra en Sec, a més d'obrir camins públics arreu de Mallorca. En aquest cas, l'ampliació de la xarxa pública ha estat possible gràcies a la cessió gratuïta per part del Ministeri d'Hisenda concretament la Direcció de Patrimoni de l'Estat.

 

El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, ha destacat que amb aquesta incorporació a la xarxa pública "el Consell demostra la seva voluntat de retornar a la ciutadania allò que és seu". En aquest sentit, Ensenyat ha plantejat que la cessió del camí assoleix diferents objectius del govern insular, "assumir la titularitat del camí, no només ens permet actuar i garantir la seva conservació. Es tracta d'una fita que va més enllà de preservar el nostre patrimoni. El fem accessible a tothom i fem valdre un model territorial basat en la sostenibilitat". Així ha recordat que el Consell ha estat l'impulsor de la Llei de Camins Públics aprovada recentment pel parlament de les Illes Balears. "Els camins públics de Mallorca constitueixen una xarxa de vies extensa i arrelada amb la funció històrica bàsica d'enllaçar els diferents indrets de l'illa, en especial els nuclis tradicionals, que ofereix al conjunt de la població una accessibilitat generalitzada a tot el territori insular" ha conclòs Ensenyat.

 

Amb la incorporació del Camí Vell del Far de Formentor al GR 221, el Departament de Medi Ambient vol millorar el seu estat actual, que en alguns trams està bastant malmès, i garantir-ne una bona senyalització i manteniment. De fet, segons la consellera Sandra Espeja, "encara que en alguns trams està perfectament conservat, en altres, el pas del temps l'ha fet tan malbé que és intransitable. Per això des d’ara mateix encarregarem un projecte per a la seva restauració”. L'objectiu final passa per "recuperar un espai públic i posar-lo a l'abast de tothom. El més immediat serà posar en marxa un projecte de recuperació", ha explicat Espeja durant una visita realitzada avui matí al camí després de l’acceptació de la cessió. La consellera de Medi Ambient també ha agraït la col·laboració del Ministeri d'Hisenda per fer possible la cessió. "És una mostra més de que la col·laboració institucional és beneficiosa pel conjunt de la ciutadania", ha remarcat.

 

Història del camí:

 

L'any 1857 la "comisión de faros", un òrgan depenent de l'estat espanyol, va iniciar la construcció d'un camí que unia Cala Murta i el cap de Formentor i que havia de servir per a la construcció d'un far al punt més septentrional de Mallorca. El camí va ser acabat dos anys després i el 1863 el Far de Formentor, construït sota les ordres de l'enginyer Emili Pou, s'il·luminava per primera vegada. El camí va seguir en funcionament durant gairebé un segle, però quan va ser inaugurada la nova carretera, el 1951, va quedar en desús.