Projectes

Custòdia del territori

Conservar i respectar el territori és responsabilitat de totes i tots: ciutadans, empreses i administracions. És per aquest motiu que des del Consorci Serra de Tramuntana impulsam accions de custòdia del territori amb l’objectiu d’implicar propietaris, gestors i usuaris en la seva conservació.

La custòdia del territori és un conjunt d’estratègies i instruments que requereixen la implicació directa i activa de la societat civil, d’una banda, i dels propietaris de l’altra, i que cerquen la conservació i el bon ús dels valors naturals, paisatgístics i culturals del territori.

La custòdia es materialitza mitjançant acords voluntaris, lliures i negociables, entre l’entitat que vol custodiar el terreny i el propietari. Els acords estan associats a una finca concreta i  comporten compromisos i pautes de col·laboració a mig i llarg termini, en funció dels objectius, del tipus de finca i de les possibilitats de cada entitat.

El Consorci Serra de Tramuntana és membre de la xarxa d’entitats ICTIB (Iniciativa de Custòdia del Territori de les Illes Balears) i dóna suport a les entitats sense ànim de lucre que fan custòdia de territori dins l’àmbit de la Serra de Tramuntana amb la convocatòria pública anual de subvencions. Els projectes subvencionables han de tenir com a finalitat general la cura, la conservació o el manteniment de les finques i poden incloure tasques de neteja de camins, petites reparacions d’elements etnològics, iniciatives per sensibilitzar sobre les bones pràctiques a la muntanya o activitats de voluntariat.

Projectes de custòdia subvencionats el 2022

  • GOB - custòdia a La Trapa
  • Associació TAIB - conservació del patrimoni natural i cultural del barranc de Biniaraix
  • Amics de la Terra - custòdia a Son Torrella, Escorca
  • Associació Més que pedra - voluntariat als camins d'Orient
  • Fundació Vida Silvestre Mediterrània - foment de l'agroforesteria i la gestió forestal per a la millora d'una finca ecològica a Ariant
  • Associació de varietats locals - restauració del sistema tradicional de reg, taller de plantes de fruiters i visites divulgatives a la finca de Can Monserrat, Estellencs.

Consorci Serra de Tamuntana

Contacte

General Riera, 113, Palma

(+34) 971 219 735

serradetramuntana@conselldemallorca.net

Avís legal i Política de galetes