CA

Totes les notícies

Trenta docents participen en la Jornada Aprenentatge Servei a la Serra de Tramuntana, centrada en el patrimoni hidrològic i els itineraris i rutes per conèixer la Serra

Trenta docents participen en la Jornada Aprenentatge Servei a la Serra de Tramuntana, centrada en el patrimoni hidrològic i els itineraris i rutes per conèixer la Serra

(22/02/2024)

Enguany són 8 els centres novells del programa Aprenentatge Servei, que organitzen el Consorci Serra de Tramuntana i la Conselleria d’Educació

El Consell de Mallorca, a través del Consorci Serra de Tramuntana, i la Conselleria d’Educació, mitjançant el Servei de Formació del Professorat (Direcció General de Personal Docent i Centres Concertats), col·laboren per vuitè curs consecutiu en el programa «Aprenentatge Servei» (APS) de la serra de Tramuntana, per promoure aquesta metodologia que combina l’aprenentatge amb un servei per millorar aspectes del patrimoni mundial.  

Aquest dijous, al Casal de Son Tugores (Alaró), una trentena de docents dels vuit centres que s’incorporen enguany al programa han participat en la jornada formativa per aprofundir en els temes que treballaran en els seus projectes, tots ells relacionats amb la declaració de la Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial per la UNESCO en la categoria de paisatge cultural el 2011. 

S’han impartit dos tallers, un a càrrec de Maurici Ruiz, professor de Geografia a la UIB, titulat Itineraris i rutes per la Serra, i un altre sobre usos, tipologia i comparativa de molins, impartit pel mestre de molins Miquel Ramis. 

El director insular de Serra de Tramuntana, Antoni Solivellas, ha assegurat que «la difusió dels valors de la serra de Tramuntana en el sector educatiu és un dels objectius fonamentals del Consorci». És per aquest motiu que Solivellas ha agraït als docents l’aposta valenta per aquesta metodologia innovadora que repercuteix positivament en la conservació del patrimoni mundial i ha recordat que «la premissa principal en la gestió del nostre patrimoni mundial és que, si coneixeu la Serra, segur que l’estimareu i així la voldreu cuidar». 

8 cursos escolars de programa Aprenentatge servei

Aquest curs 2023/24 s’han adherit al programa 40 centres educatius, amb un total de 285 docents inscrits. D’aquests 40 centres, 8 s’hi han incorporat enguany i 11 repeteixen per segon any. Els altres 22 hi participen des de fa tres cursos o més. Destaquen els 7 que confien en el programa d’ençà que es va posar en marxa el curs 2016/2017 i que són: el CC Sagrats Cors, el CEIP Ses Marjades i l’IES Guillem Colom Casasnoves, tots tres de Sóller; el CC Balmes, el CC Sant Antoni Abat i el CEIP Rei Jaume I, de Palma, i el CEIP Fornalutx.

El Consorci Serra de Tramuntana ofereix als centres que participen en el programa una estada gratuïta en un refugi i també l’oportunitat de visitar, sense cost, el Centre Serra Tramuntana de Raixa. El curs 2022/2023, 1.027 infants de 27 centres varen passar una nit en un refugi i 516 alumnes de 8 centres varen anar d’excursió a Raixa. 

L’aprenentatge servei és una metodologia activa i participativa que combina processos d’aprenentatge i de servei en un sol projecte. Els infants treballen a partir de necessitats reals, fet que afavoreix l’establiment de xarxes comunitàries amb entitats i agents socials que comparteixen l’objectiu de millorar l’entorn. El programa és una oportunitat per descobrir la serra de Tramuntana com un espai ple de recursos i valors històrics, patrimonials, culturals i naturals, per reforçar el sentiment de pertinença i per formar ciutadans actius i responsables amb el seu entorn.