CA

Totes les notícies

Més de 600 persones han gaudit de les rutes culturals, de les visites a les possessions i dels tallers i tasts del organitzades pel Consell a través del Consorci Serra de Tramuntana durant el 2022

Més de 600 persones han gaudit de les rutes culturals, de les visites a les possessions i dels tallers i tasts del organitzades pel Consell a través del Consorci Serra de Tramuntana durant el 2022

(02/01/2023)

La consellera Garcías ha valorat molt positivament la consolidació d’aquestes activitats, l’any que s’ha posat en marxa el Distintiu Serra i s'han localitzat més de 250 collidores

La consellera Maria Antònia Garcías ha valorat molt positivament la consolidació del programa d’activitats culturals del Consell posat en marxa pel Consorci Serra de Tramuntana. Garcías ha explicat que des d’un primer moment “l’acollida ha estat molt bona” i ha assenyalat que “més de 600 persones han pogut gaurdir d’aquesta oferta que es va posar en marxa l’any 2021 amb motiu del desè aniversari de la declaració de la Unesco”. Les activitats adreçades al públic general s’han estructurat en tres cicles oferits de març a desembre: visites a possessions, rutes culturals i tallers i tasts. 

Les visites a possessions s’han fet en col·laboració amb la fundació Itinerem a 6 finques de la Serra que han obert les portes per a l’ocasió: Coma-sema a Orient (abril), Conques a Puigpunyent (maig), Binibassí a Fornalutx (juny), Can Bardí a Sóller (juliol), S’Alcadena a Alaró (setembre) i Son Esteve a Andratx (octubre). En total, 130 persones han descobert la riquesa etnològica que amaguen les possessions de la Serra amb el guia cultural Tomàs Vivot.

De rutes culturals guiades, se n’han fet 7 i hi han participat 250 persones. Tres d’aquestes han tingut com a fil conductor el poeta Costa i Llobera, amb motiu del centenari de la seva mort. Els guies Tomàs Vibot i Joan Carlos Palos han dirigit els recorreguts a peu pels diferents indrets de la Serra: Puigpunyent (març), Formentor (abril), Sóller (maig), Biniamar (setembre), centre històric de Pollença (octubre), Pollença (octubre) i Binibona (novembre).

Pel que fa al cicle de tallers i tasts, se n’han fet 6, en col·laboració amb l’entitat Més Cultura, i hi han assistit un total de 190 persones. Amb l’objectiu de donar a conèixer les particularitats dels productes locals de la Serra, s’ha fet un tast de taronges a Sóller (abril), un tast de cireres a Bunyola (abril), un tast de vi de malvasia i tomàtiga a Banyalbufar (juny), un taller d’empotar oliva trencada a Fornalutx (novembre) i una visita a una tafona tradicional de Pollença per veure com es fa l’oli (desembre).

A més d’aquests tres cicles, el Consorci organitza amb èxit, des de fa 5 anys, la Fira de la Mar de la Serra de Tramuntana, al Port de Sóller, amb la finalitat de potenciar els productes de la mar propis de la Serra. Enguany, la fira i totes les activitats lúdiques, didàctiques, musicals i gastronòmiques s’han duit a terme el 24 i 25 de setembre. 

Juntament amb la Direcció Insular d’Esports, aquest 2022 s’ha celebrat la IX edició del Circuit Curses Infantils a la Serra de Tramuntana, per les quals han passat 2.500 infants. Amb l’objectiu de fomentar l’exercici físic en família a l’entorn muntanyenc, les curses s’han complementat amb tallers per a infants i visites guiades als municipis. En total, s’han celebrat 10 curses a Mancor de la Vall, Galatzó, Lluc, Alaró, Campanet, Valldemossa, Fornalutx, Banaylbufar, Puigpunyent i Sant Telm.
Per donar suport a les activitats culturals, educatives i esportives que es fan a la Serra, el Consorci ha patrocinat diversos esdeveniments: la Challenge ciclista, la Mallorca Travessa, Sons de nit, la cursa Mallorca 5000, la mostra de cinema de muntanya i el programa radiofònic d’abast estatal Ser Historia, dedicat a la serra de Tramuntana. 

Distiniu Serra
Garcías ha remarcat que l'any 2022 s’ha posat en en marxa del distintiu Serra de Tramuntana. Una iniciativa per donar suport als actors clau en la protecció del paisatge: productors i transformadors de productes agroalimentaris; establiments de restauració, hoteleria i comerç; edificis i llocs d’alt valor patrimonial, i gestors culturals i patrimonials. Tots ells, gràcies al seu esforç diari, conserven els valors de la Serra i el paisatge cultural declarat Patrimoni Mundial per la Unesco el 2011.

El distintiu, al qual ja s’han adherit la Cooperativa Sant Bartomeu de Sóller, la Cooperativa pagesa de Pollença, Formatges Tramuntana i Vinyes Mortitx, identificarà els productes elaborats a la Serra. D’aquesta manera es promociona el consum de productes locals que col·laboren en el manteniment de la Serra i es valora la dificultat que duen associats per les característiques de la zona.

Collidores 

La consellera de Territori i vicepresidenta del Consorci serra de Tramuntana ha recordat que durant el 2022 s’han localitzat més de 250 collidores d’oliva. Garcías ha destacat que “es tracta de la darrera generació que poden contar en primera persona com era viure en un món tan diferent del de l’època actual”.

El de Valldemossa va ser el darrer acte d’homenatge a les dones Collidores d’oliva de la Serra de Tramuntana, un col·lectiu que varen ser guardonades amb la Medalla d’Honor i Gratitud de Mallorca 2021. L’anterior acte es va dur a terme a Caimari, anteriorment a Bunyola i abans a Fornalutx. Durant aquest any s’ha organitzat diferents trobades. La primera va ser a Campanet, la segona a Sóller, la tercera a Puigpunyent i la quarta a Banyalbufar.

La institució insular ha realitzat un documental anomenat Mirall de Terra que explica la figura de les Collidores i que va ser estrenat al Teatre Principal d’Inca, al qual varen assistir 400 persones.

Òrgans de govern
La consellera també ha explicat que totes les acciones dutes a terme pel Consorci són aprovades per la Junta Rectora, reunida en tres ocasions (maig, juliol i octubre). Les propostes d’activitats i programes que es fan sorgeixen de la Mesa Permanent, que enguany s’ha reunit en quatre ocasions (gener, abril, juny i novembre). És iniciativa d’aquest òrgan crear una borsa de projectes de llarg termini. D’aquí sorgeixen les iniciatives de catalogar les oliveres mil·lenàries o de recuperar les rotes de Caimari, entre d’altres.

Els 20 municipis que formen la Serra també tenen la seva veu en la Mesa de Batles, que enguany s’ha reunit el mes de juliol, on se’ls ha proporcionat un model d’ordenança per controlar i sancionar el renou dels vehicles, i el mes de desembre, per debatre la proposta de text de la futura Llei de la Serra de Tramuntana. Anterioriment a aquesta darrera reunió de la nova llei es varen dur a terme quatre reunions amb els batles i batlesses per elaborar la Llei Serra (tres reunions en grups de màxim set municipis i una a la qual estaven convocats tots els ajuntaments)

Garcías ha destacat les aportacions del Comitè d’Experts, que s’ha reunit els mesos de març, juliol i novembre, i ha proposat les bases per als premis d’investigació Serra de Tramuntana, que es convocaran, per primera vegada, el gener de 2023.

Els 4 òrgans de govern del Consorci, a més, han participat activament fent propostes i aportacions en la redacció, per part del Departament de Territori, a la Llei de la Serra, aprovada pel Consell Executiu del Consell de Mallorca i que està en fase d’exposició pública fins al 23 de gener, moment en què, una vegada recollides les al·legacions, s’elevarà al Ple del Consell per a l’aprovació i tramitació posterior al Parlament de les Illes Balears com a proposta legislativa.