CA

Totes les notícies

La sostenibilitat de la Serra de Tramuntana, present en la trobada de gestors del patrimoni mundial

La sostenibilitat de la Serra de Tramuntana, present en la trobada de gestors del patrimoni mundial

(29/10/2019)

Representants del Consell de Mallorca i del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial comparteixen experiències d’administració i coordinació en una trobada de gestors de patrimoni mundial.

Representants del Consell de Mallorca i del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial han participat aquest dilluns en la VII Trobada Ibèrica de Gestors del Patrimoni Mundial, que té lloc a la localitat portuguesa d’Angra do Heroísmo, a les illes Açores. Així, el director insular de Territori i Paisatge, Miquel Vadell, i el cap de servei del Consorci Serra de Tramuntana (CSdT), Pep Bernales, han participat en un panell temàtic sobre la gestió de paratges culturals des de criteris de sostenibilitat. 

En concret, el CSdT ha exposat tres casos de projectes amb els quals es treballa actualment d'acord amb el pla de gestió de la Serra. El director insular de Territori i Paisatge, Miquel Vadell, ha presentat el nou projecte de monitorització de la Serra de Tramuntana, que desenvolupa el seu departament juntament amb el Consorci. Aquest projecte consisteix en el desenvolupament d’una sèrie d’indicadors relatius a la cultura i el patrimoni, a la població i a la socioeconomia, al medi ambient, així com al territori i a la mobilitat. 

Aquest projecte, que permetrà fer una anàlisi continuada de la situació de la serra, segueix les recomanacions del Consell Internacional de Monuments i Llocs Històrics (Icomos), vinculat a la UNESCO i que vetla per la conservació i la protecció del patrimoni mundial. El sistema d’indicadors que s’està implantant a la Serra de Tramuntana està despertant l’interès d’altres llocs declarats paisatge cultural, ja que suposa un sistema de mesura fiable y concret que permet fer una anàlisi objectiu de la situació de la serra y dels efectes de les iniciatives i els projectes que es duen a terme.    

Per la seva banda, el cap de servei del Consorci Serra de Tramuntana, Pep Bernales, ha explicat el projecte educatiu d’Aprenentatge Servei a la Serra de Tramuntana, en què participen 36 col•legis i instituts de Mallorca, així com la regulació del trànsit a la península de Formentor. 

La intervenció dels representants del Consell de Mallorca i del Consorci Serra de Tramuntana ha tingut lloc en el marc d’un panell sobre models de gestió de paratges culturals en què també s’han presentat la gestió del paisatge cultural d’Aranjuez, així com els models de gestió dels parcs de Sintra i Monte da Lua i de la regió vitivinícola de l’Alt Duero, a Portugal.