La serra de Tramuntana celebra tretze anys de la declaració com a patrimoni mundial
(27/06/2024)
- Departament de Presidència
El Consell de Mallorca reforçarà la protecció amb una revisió del Pla de Gestió, que incorporarà els criteris de turisme responsable i sostenible recomanats per la Unesco
El Consell de Mallorca celebra els tretze anys de la serra de Tramuntana com a patrimoni mundial, amb l'aposta ferma de treballar per un turisme més sostenible. L’acte central de l’aniversari ha tingut lloc a la clastra de Raixa i ha comptat amb la presència del president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés; el conseller de Presidència, Antoni Fuster, i el director insular de Serra de Tramuntana, Antoni Solivellas.
La Unesco va declarar la serra de Tramuntana patrimoni mundial en la categoria de paisatge cultural el 29 de juny de 2011, a l’Assemblea de París, perquè la considera un indret amb un valor únic excepcional al món, fruit de l’intercanvi de coneixements entre cultures al llarg dels segles, que crea una simbiosi quasi perfecta entre l’acció de l’ésser humà i la naturalesa. La Serra és un territori viu, on es mesclen cultura, tradicions, estètica, espiritualitat i identitat. Arran de la declaració, i per tal de conservar i millorar el paisatge, així com per donar-ne a conèixer els valors entre la població, neix el Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial.
El seu Pla de Gestió, que també compta amb el vistiplau de la Unesco, s’organitza en cinc programes (comunicació i participació, desenvolupament econòmic, divulgació, patrimoni i gestió de visitants), que ara el Consell de Mallorca vol actualitzar, per adaptar-lo a la nova realitat que viu l’illa, on ha augmentat la població, la mobilitat i la pressió turística. Per aquest motiu, avui el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha anunciat l’adhesió a la Carta sobre Turisme Cultural Patrimonial d’ICOMOS, l’organització no governamental associada a la Unesco.
Llorenç Galmés ha explicat que «és fonamental que ens adaptem a les noves circumstàncies i desafiaments per garantir la protecció i conservació d'aquest patrimoni únic».Adherir-se a aquesta Carta implicarà incorporar els seus principis en la revisió del Pla de Gestió del Consorci. D’aquesta manera, se situarà la protecció del patrimoni cultural en el centre de la gestió responsable del turisme cultural i es planificarà segons la capacitat de recepció de visitants. També s’integraran en el nou Pla polítiques d’acció climàtica i mesures de sostenibilitat, i s’alinearà amb els objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides.
Actes de celebració
A l’aniversari han assistit una cinquantena de persones, totes elles vinculades personalment o professionalment amb la serra de Tramuntana. Els assistents han gaudit d’una petita actuació musical a càrrec del duet Voicello, amb Carme Garí a la veu i Biel Fiol al violoncel; i d’un tast de productes amb el Distintiu Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial, organitzat pel Centre Capvespre de Sóller.
També en el marc de l’aniversari, divendres se celebrarà al matí la Mesa de Batles i Batlesses de la Serra de Tramuntana i l’horabaixa, al pati de l’Escolania de Lluc, s’oferirà el concert del gaiter Hevia. A més a més, aquesta setmana s’ha presentat el llibre El llegat cultural de la serra de Tramuntana escrit per Lourdes Melis, i que s’ha repartit com a obsequi a tots els assistents de la festa de Raixa.
Consell de participació
Previ als actes de celebració de l’aniversari, s’ha duit a terme, també a la clastra de Raixa, la reunió plenària anual del Consell de Participació, que és l’òrgan consultiu superior del Consorci Serra de Tramuntana que integra els interessos col·lectius de tots els sectors –acadèmics, culturals, professionals, econòmics i de voluntariat– que vetllen per la conservació de la serra de Tramuntana.
En aquest marc, el director insular de la Serra de Tramuntana, Antoni Solivellas, ha exposat tot el que el Consorci ha duit endavant aquest any; hi destaca la creació de la figura del gerent director que s’incorporarà en breu.