CA

Totes les notícies

El Port de Sóller i el Port de Valldemossa, les marjades i l’excursionisme familiar són els protagonistes dels Premis de Fotografia Serra de Tramuntana 2023

El Port de Sóller i el Port de Valldemossa, les marjades i l’excursionisme familiar són els protagonistes dels Premis de Fotografia Serra de Tramuntana 2023

(11/02/2023)

El jurat, format per fotògrafs i experts del paisatge cultural, ha hagut de seleccionar els premiats entre un total de 222 fotografies

El jurat del V Certamen de Fotografia Serra de Tramuntana, sabors i vivències d’un paisatge cultural patrimoni mundial s’ha reunit avui per proclamar les guardonades d’aquesta edició, a la qual s’han presentat 222 fotografies.

La neu del mes de gener ha estat una de les protagonistes, ja que fins a tres de les dotze fotografies guanyadores mostren indrets de la Serra emblanquinats. Valldemossa torna a ser un dels llocs més fotografiats i compte amb dues instantànies premiades. Els primers premis retraten els ports de Sóller i de Valldemossa, sa Dragonera i les marjades característiques de la serra de Tramuntana.

El fotògraf Marc Marco, guanyador ja de diversos premis en totes les edicions anteriors del certamen, ha aconseguit en aquesta ocasió fins a cinc guardons.

El director insular de Territori i Paisatge del Consell de Mallorca, Miquel Vadell, ha presidit el jurat, que ha comptat amb els fotògrafs Joan Gelabert i Joan Pons i el periodista i guia cultural Joan Carles Palos. En tancar-se el termini d’inscripcions, el 24 de gener, el jurat va fer una preselecció de les fotografies. Aquesta setmana ha deliberat per establir les tres guanyadores de cada categoria.

Tot el procés es fa a través de la plataforma Pixall, especialitzada en concursos fotogràfics, que garanteix l’anonimat dels participants. 

De la mar a terra, una instantània de David Esteban que retrata l’arribada d’un pesquer al far de Punta de sa Creu, a Sóller, és la guanyadora de la categoria Productes i productors. Els premis d’honor han estat per Enfornant coques de patata i Collita d’oliva, totes dues de Marc Marco.

Es Mosque és la guanyadora de la categoria Pobles de la Serra, que ha retratat racons del patrimoni mundial. La fotografia és de Juan Ángel Martínez i mostra la posta de sol des de l’embarcador del Port de Valldemossa. Els premis d’honor han estat per Vall de neu de Mar Marco i Un betlem a la Serra d’Andrés Quintana.
Biel Servera, amb la fotografia El mosaic, que retrata les marjades de pedra en sec, ha guanyat el primer premi de la categoria d’Elements patrimonials. Els premis d’honor han estat per Camí cap al Castell d’Alaró de Jordi Aguiló i Ponts de la Serra de Mar Marco.

En la categoria d’Experiències i vivències ha guanyat Primeres passes per la Serra, una fotografia de Tohru Shimada que retrata quatre nines caminant per sa Dragonera. Els premis d’honor han estat per Excursió al puig de sa Rateta, de Marc Marco, i Raig diví a s’avenc de Son Pou de Dídac Faus.

El certamen, organitzat pel Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial, amb la col·laboració tècnica de l’Associació de Fotògrafs de Natura de les Illes Balears (AFONIB), s’ha dedicat enguany al nou distintiu Serra de Tramuntana. D’aquesta manera, les 4 categories han tingut com a temàtica els productes, els municipis, el patrimoni i les experiències.  
La galeria amb les 20 fotografies finalistes es pot veure a https://serradetramuntana.pixall.es/Images/Galerias

Ja està obert el certamen virtual a través de Facebook per escollir la millor fotografia segons el criteri dels seguidors de les xarxes socials del Consorci Serra de Tramuntana. La votació estarà oberta fins dimarts 14 de febrer, a les 12 h del migdia. La fotografia guanyadora serà la que acumuli més m’agrada i es convertirà en la portada del calendari 2024 de la Serra de Tramuntana. Entre tots els participants a les votacions se sortejarà el llibre Històries de la Serra.

Les 12 fotografies que han resultat guanyadores del Certamen participaran d’una exposició itinerant que recorrerà els municipis de la serra de Tramuntana tot l’any. La inauguració es farà el mateix dia que es lliurin els premis als guanyadors, el 9 de març a Campanet.