El Consell de Mallorca reivindica la implicació política en la entitat ‘Alianza de Paisajes Culturales’
El Consell de Mallorca reivindica la implicació política en la entitat ‘Alianza de Paisajes Culturales’
(26/10/2024)
- Departament de Presidència
El conseller de Presidència, Antoni Fuster, ha presidit l'assemblea ordinària després de participar en les jornades tècniques celebrades a Gran Canària
El conseller de Presidència, Antoni Fuster, ha presidit l'assemblea de Alianza de Paisajes Culturales y sitios afines, com a representant i gestor de la serra de Tramuntana. La trobada, celebrada a Gran Canària, clausura les jornades «La implicació de les comunitats locals en la gestió dels paisatges culturals».
El conseller ha instat tots els representants dels llocs membres a continuar amb la seva tasca «ja que els patrimonis culturals són una part fonamental de la nostra història i hem de fer el màxim esforç per assegurar que deixem un llegat perdurable mitjançant la seva cura i preservació».
En general, l'assemblea està formada per personal tècnic. Per això, Antoni Fuster ha reivindicat la implicació política amb la convocatòria d’una reunió per «facilitar l’alineació d’esforços institucionals, tècnics i comunitaris, incrementant així l'eficàcia de les estratègies de conservació i sostenibilitat», una proposta que ha comptat amb el suport dels presents. També, s’ha aprovat que Menorca Talaiòtica sigui l’escenari per a la pròxima reunió de Alianza de Paisajes Culturales.
Els membres de l’entitat es reuneixen dues vegades a l’any en els diferents llocs que en formen part amb l'objectiu de constituir un fòrum de reflexió i intercanvi d'experiències. El Paisatge Cultural de la Serra de Tramuntana és un dels socis que conformen l'aliança i actualment ostenta la presidència a través de la representació del president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés.
Cada any, l’entitat es consolida amb la incorporació de nous membres a la iniciativa que promou la cooperació entre els diferents béns patrimoni mundial reconeguts per la UNESCO d’Espanya, Portugal i Andorra. La reunió d’aquest semestre ha tingut lloc al Paisatge Cultural del Risco Caído i les Muntanyes Sagrades de Gran Canària, que va ser inscrit a la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO el 2019. En aquesta, s’ha aprovat la incorporació dels Dòlmens d’Antequera i el Torcal, un conjunt de tres monuments megalítics construïts en el període neolític i l’edat del bronze que van ser declarats Patrimoni Mundial de la UNESCO el 2016.
L'Alianza ja compta amb els tres llocs patrimoni mundial de les Illes Balears: Serra de Tramuntana, Eivissa biodiversitat i cultura, i Menorca Talaiòtica. Aquesta darrera va ser incorporada en l’assemblea anterior.