CA

Totes les notícies

El Consell de Mallorca reivindica la implicació política en la entitat ‘Alianza de Paisajes Culturales’

El Consell de Mallorca reivindica la implicació política en la entitat ‘Alianza de Paisajes Culturales’

(26/10/2024)

  • Departament de Presidència

El conseller de Presidència, Antoni Fuster, ha presidit l'assemblea ordinària després de participar en les jornades tècniques celebrades a Gran Canària

El conseller de Presidència, Antoni Fuster, ha presidit l'assemblea de Alianza de Paisajes Culturales y sitios afines, com a representant i gestor de la serra de Tramuntana. La trobada, celebrada a Gran Canària, clausura les jornades «La implicació de les comunitats locals en la gestió dels paisatges culturals». 

El conseller ha instat tots els representants dels llocs membres a continuar amb la seva tasca «ja que els patrimonis culturals són una part fonamental de la nostra història i hem de fer el màxim esforç per assegurar que deixem un llegat perdurable mitjançant la seva cura i preservació». 

En general, l'assemblea està formada per personal tècnic. Per això, Antoni Fuster ha reivindicat la implicació política amb la convocatòria d’una reunió per «facilitar l’alineació d’esforços institucionals, tècnics i comunitaris, incrementant així l'eficàcia de les estratègies de conservació i sostenibilitat», una proposta que ha comptat amb el suport dels presents. També, s’ha aprovat que Menorca Talaiòtica sigui l’escenari per a la pròxima reunió de Alianza de Paisajes Culturales. 

Els membres de l’entitat es reuneixen dues vegades a l’any en els diferents llocs que en formen part amb l'objectiu de constituir un fòrum de reflexió i intercanvi d'experiències. El Paisatge Cultural de la Serra de Tramuntana és un dels socis que conformen l'aliança i actualment ostenta la presidència a través de la representació del president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés. 

Cada any, l’entitat es consolida amb la incorporació de nous membres a la iniciativa que promou la cooperació entre els diferents béns patrimoni mundial reconeguts per la UNESCO d’Espanya, Portugal i Andorra. La reunió d’aquest semestre ha tingut lloc al Paisatge Cultural del Risco Caído i les Muntanyes Sagrades de Gran Canària, que va ser inscrit a la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO el 2019. En aquesta, s’ha aprovat la incorporació dels Dòlmens d’Antequera i el Torcal, un conjunt de tres monuments megalítics construïts en el període neolític i l’edat del bronze que van ser declarats Patrimoni Mundial de la UNESCO el 2016. 

L'Alianza ja compta amb els tres llocs patrimoni mundial de les Illes Balears: Serra de Tramuntana, Eivissa biodiversitat i cultura, i Menorca Talaiòtica. Aquesta darrera va ser incorporada en l’assemblea anterior.