El Consell de Mallorca i la Conselleria d’Educació i Universitats organitzen una jornada formativa per als centres del programa «Aprenentatge servei a la Serra de Tramuntana»
El Consell de Mallorca i la Conselleria d’Educació i Universitats organitzen una jornada formativa per als centres del programa «Aprenentatge servei a la Serra de Tramuntana»
(06/03/2025)
- Departament de Presidència
Uns setanta docents d’escoles i instituts de Mallorca s’han trobat a Galatzó per formar-se sobre una metodologia educativa que per primera vegada posaran en pràctica en els seus centres, amb l’objectiu de tenir cura de la Serra de Tramuntana.
El Consell de Mallorca, a través del Consorci Serra de Tramuntana, i la Conselleria d’Educació i Universitats, mitjançant el Servei de Formació Permanent del Professorat i els centres de professorat de Palma, Inca, Manacor i Calvià, han duit a terme la segona jornada formativa per a centres inscrits al programa «APS a la Serra de Tramuntana». La trobada ha tingut lloc a la finca pública de Galatzó i hi han assistit una setantena de docents de primària i secundària.
«APS a la Serra de Tramuntana» és un programa d’experiència formativa destinat al professorat dels centres sostinguts amb fons públics. Aquest curs hi participen 46 centres de Mallorca, més de 300 docents i prop de 7.000 alumnes. La jornada de Galatzó s’ha enfocat exclusivament per als 13 centres que hi participen per primera vegada.
La metodologia APS combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte, en el qual els alumnes aprenen a treballar amb necessitats de l’entorn real. Des de fa nou anys la Conselleria d’Educació i Universitats, amb el finançament del Consorci Serra de Tramuntana, l’ofereix, emmarcada en el territori de la Serra de Tramuntana delimitat per la declaració oficial com a patrimoni mundial.
Per al director insular de Serra de Tramuntana del Consell de Mallorca, Antoni Solivellas, «aquest programa ens permet acostar als infants els valors de la Serra, a través d’experiències enriquidores que estam segurs que recordaran, com és la nit en un refugi que obtenen com a recompensa al seu treball». Per la seva part, Rafel Maura, cap del Servei de Formació Permanent del Professorat, ha insistit en el compromís del Servei que dirigeix de fer extensiva la metodologia d’aprenentatge servei a la totalitat d’illes de la nostra comunitat autònoma, amb la col·laboració dels centres de professorat.
A Galatzó, els professors han pogut fer un itinerari amb l’agrònom i bon coneixedor de la finca, Biel Salom, tot visitant les cases de la possessió, la tafona i el molí, entre d’altres elements etnològics de gran valor. També han assistit a la xerrada «Oficis i sabers de la Serra: connectant passat i futur», a càrrec del geògraf Antoni Ordinas.
El Consorci Serra de Tramuntana ha lliurat a tots els participants la guia d’espais museïtzats El llegat de la Serra de Tramuntana, editat el 2024, que els serà una eina de gran utilitat per poder programar sortides culturals.
Els tretze centres que han participat a la jornada de Galatzó han estat: CEIP Nicolau Calafat, CEIP Puig de na Fàtima, CEIP Puig de Sant Martí, CEIP Ses Bassetes, CEIP Es Vinyet, CEIP Pere Rosselló Oliver, CEIP Antònia Alzina, CEIP Gabriel Palmer, IES Can Peu Blanc, IES Baltasar Porcel, IES Guillem Sagrera, CIPF Politècnic Llevant mitjançant la tasca dels centres de professorat de Palma, Inca, Manacor i Calvià.
La tercera i darrera jornada APS d’aquest curs escolar es farà el mes de maig i serà el moment en què tots els centres educatius hauran d’exposar els projectes que han fet.