CA

Totes les notícies

El Consell de Mallorca, el Consell d'Europa i el Ministeri de Cultura organitzen a Mallorca la 25è reunió de la Convenció del Paisatge dins dels actes del desè aniversari serra de Tramuntana

El Consell de Mallorca, el Consell d'Europa i el Ministeri de Cultura organitzen a Mallorca la 25è reunió de la Convenció del Paisatge dins dels actes del desè aniversari serra de Tramuntana

(06/10/2021)

La trobada a la qual hi participen experts de 20 països permetrà posar en comú estratègies, plans d'accions i iniciatives per a la qualitat del paisatge

Del 6 al 8 d'octubre Palma, acull la 25è reunió de la Convenció del Paisatge amb la participació d'experts de 20 països. Una trobada coorganitzada pel Consell d'Europa, el Ministeri de Cultura i Esport d'Espanya i el Consell de Mallorca, en el marc del Programa de Treball de la Convenció. L'anterior edició no es va poder dur a terme de forma presencial per mor de la pandèmia.

El congrés es du a terme a la seu del col•legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears. Aquest dimecres la degana del col•legi Marta Vall- Llosera ha estat junt amb la representant del Ministeri de Cultura, Maria Agúndez i la del Consell Europeu, Maguelonne Dejeant-Pons les encarregades de la sessió inaugural de benvinguda, que ha tancat la consellera de territori del Consell de Mallorca, Maria Antònia Garcías.

Garcías ha valorat molt positivament la trobada que era una de les accions contemplades per l'Observatori del Paisatge, creat a finals del 2020 i també formava part de l'agenda de l'aniversari del desè aniversari de la distinció de la Unesco de la serra de Tramuntana, com a patrimoni de la Humanitat. La consellera ha destacat l'oportunitat que significa. "Aquesta reunió ens permetrà fer una immersió profunda i diversa amb la participació de les principals autoritats en matèria de paisatge d'Europa. L'enriquiment mutu que provocarà aquest intercanvi sens dubte, ampliarà el nostre bagatge i ens permetrà compartir visions i experiències que ens ajudarà a ajustar de forma més precisa els plans d'actuació per a incorporar a l'estratègia del paisatge de cada país", ha assenyalat Garcías.

La consellera de Territori ha explicat com des de fa més de quinze anys el concepte del paisatge ha anat agafant força i protagonisme al llarg dels anys en les polítiques públiques, però que és durant la passada i l'actual legislatura quan està avanç és més significatiu, sobretot a partir del 2019 quan s'aprova l'estratègia de Paisatge del Consell de Mallorca. Garcías ha remarcat que tant el Pla d'Intervenció d'Àmbits Turístics (PIAT), com el Pla d'Equipaments comercial, com ara les modificacions del Pla Territorial de Mallorca i la llei Serra incorporen aquesta variable de forma decisiva. D'altra banda, ha remarcat la importància de la creació de l'Observatori del Paisatge a finals de 2020, amb la participació de les diferents institucions, i de més de trenta entitats i col•legis professionals, com a passa definitiva perquè el paisatge sigui un eix transversal en les polítiques del Consell.

La consellera també ha destacat que el Consell ha posat en marxa iniciatives que promouen l'accés de la gent a gaudir del paisatge. "Una experiència que ha estat més cercada que mai durant la pandèmia", ha dit Garcías qui també ha recordat propostes que tenen a veure amb el paisatge i l'oferta de desestacionalització com el cicloturisme o el turisme associat amb la natura, que atrau un tipus de visitant respectuós amb la sostenibilitat del territori.

"La nostra obligació és mantenir i millorar el nostre patrimoni que és un dels principals atractius pels visitants. Però sobretot cal preservar-ho perquè és essencial per a la qualitat de vida quotidiana de les persones que habitem aquesta illa, ja que forma part de la nostra identitat", ha assenyalat Garcías.

Les primeres ponències sobre el Paisatge en Espanya, país amfitrió en aquesta edició, han estat a càrrec de l'arquitecte Antonio Antequera del Ministeri de Cultura i de Carmen Caro, coordinadora del Instituto del Patrimonio Cultural de España, del professor Andreas Hildebrand, de la Universitat de Sevilla i del director insular de Territori i Paisatge, Miquel Vadell.

Posteriorment s'han posat en marxa els diferents tallers sobre Estratègies de Paisatge i plans d'acció que han estat centrats les exposicions de representants d'Armènia, Letònia, República Eslovaca, Hongria, Suïssa, Croàcia, Polònia i Romania.

El dijous, 7 d'octubre els tallers se centraran sobre a legislació i les polítiques públiques de Paisatge, amb les exposicions de representants de França, Estònia, Itàlia, Bèlgica, Xipre, Bòsnia i Hercegovina, Ucraïna, Israel, Països Baixos.

El 8 d'octubre es durà a terme una visita d'estudi per part dels participants del Congrés al Paisatge de la Serra de Tramuntana.