CA

Totes les notícies

El Consell concedeix els primers premis serra de Tramuntana a cinc treballs d’investigació

El Consell concedeix els primers premis serra de Tramuntana a cinc treballs d’investigació

(04/04/2023)

  • Departament de Territori / Comunicació i premsa

Els fòssils, els forns de calç, la massificació turística, el paisatge cultural forestal L'entorn arqueològic d'Amallutx són els temes dels treballs guanyadors

La consellera de Territori i vicepresidenta del Consorci Serra de Tramuntana, Maria Antònia Garcías i el director insular de Territori, Miquel Vadell han atorgat els premis serra de Tramuntana. Es tracta de la primera edició d’aquests premis que tenen com a objectiu d’estimular la recerca i la investigació en tot allò que fa de la Serra de Tramuntana mereixedora de la distinció de la Unesco. S’han premiat els cinc treballs més ben valorats pel jurat, amb una dotació de 2.000 euros cada un.

Un dels cinc guanyadors ha estat són el paleontòleg Rafel Matamales, per  ‘Els fòssils més antics de Mallorca: valoració patrimonial dels jaciments paleontològics més excepcionals de la serra de Tramuntana’. Matamales ha presentat una proposta de catalogació i posada a l'abast del patrimoni naturalístic que permet posar esment en valors ambientals que poden complementar l'estudi del paisatge cultural.

La investigació de l’autor de llibres com Caminant per Mallorca o Les Plantes de jardí a les Balears, Pere Antoni Llofriu ha estat reconeguda amb aquests nous premis de la Serra pel seu treball, ‘Els forns de calç d'Esporles i la part meridional de Valldemossa’. Llofriu realitzat un inventari d'un element patrimonial molt poc estudiat, com és el forn de calç, dona una visió molt completa de les unitats existents a Esporles i a una part de Valldemossa.

La professora Nora Müller ha estat premiada per la seva investigació ‘La massificació turística de la Serra de Tramuntana: entre la mercantilització i el decreixement’. El treball està realitzat des del punt de vista científic des de la declaració de patrimoni mundial fins ara. Destacar que la metodologia és molt adient per la recerca.

L’antropòloga, Maria Cifre, ha estat premiada per la seva investigació ‘El paisatge cultural forestal. La Serra de Tramuntana com a patrimoni col·lectiu’. Un treball molt interessant per recollir dades d’oficis que ja estan desapareguts i que compleix els objectius del Pla de Gestió del Paisatge Cultural en relació a la conservació de la biodiversitat, de divulgació i educació. 

Els investigadors Jaume Deyà Miró i Pablo Galera Pérez han rebut el premi Serra per ‘L'entorn arqueològic d'Amallutx, una projecció a escala de la seqüència d'ocupació humana de l'illa de Mallorca, presentació i perspectives de futur’. Un treball de temàtica arqueològica molt monogràfic sobre un sector de la Serra que entronca les diverses etapes d'ocupació de la Serra.

La creació d’aquest Premis ha estat una iniciativa del Comitè d’Expertes i Experts del Consorci de la Serra de Tramuntana, òrgan consultiu i d’assessorament, format per especialistes de diverses àrees de la Universitat de les Illes Balears, per responsables del Paratge Natural de la Serra, per membres d’ICOMOS (Consell Internacional de Monuments i Indrets) i per tècnics del Consell de Mallorca.

En total s’han presentat 15 treballs. El contingut dels mateixos havia d’estar relacionada amb qualsevol temàtica del paisatge cultural de la Serra de Tramuntana, com el patrimoni hidràulic, els aprofitaments agraris, les construccions de pedra en sec, les possessions, els elements patrimonials, els camins de muntanya, l’afluència de visitants, les mesures de protecció o els recursos naturals.

Els criteris per a valorar els treballs han estat l’originalitat, l’interès científic, l’adequació a la temàtica de paisatge cultural i l’aplicació pràctica a la gestió del Patrimoni Mundial. Podien ser treballs no inèdits, però en cap cas podien haver estat subvencionats ni premiats ni becats per cap altre certamen.