CA

Totes les notícies

Cultura, Turisme, Medi Ambient, Infraestructures i Mobilitat, i Territori informen de les actuacions paisatgístiques del darrer any davant de l'Assemblea de l'Observatori del Paisatge

Cultura, Turisme, Medi Ambient, Infraestructures i Mobilitat, i Territori informen de les actuacions paisatgístiques del darrer any davant de l'Assemblea de l'Observatori del Paisatge

(24/02/2022)

  • Departament de Territori / Comunicació i Premsa

La consellera Maria Antònia Garcías agraeix el compromís dels departaments del Consell i les aportacions de les entitats que en formen part de l'OPMA.

Els departaments de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística; Transició, Turisme i Esports; Sostenibilitat i Medi Ambient; Mobilitat i Infraestructures; i Territori han informat a l’Assemblea de l’Observatori del Paisatge de Mallorca (OPMA) de totes les actuacions que s’han realitzat durant el darrer any en relació amb les polítiques del paisatge. La consellera de Territori, Maria Antònia Garcías, ha agraït el compromís dels diferents departaments del Consell de Mallorca i les aportacions que han dut a terme les entitats que han participat. En total, 45 persones, la majoria de forma telemàtica, han assistit a la primera Assemblea del 2022 de l’OPMA.

L’Assemblea de l’OPMA és un òrgan consultiu i participatiu que integra una trentena de membres entre entitats, col•legis professionals i institucions, i té per objectiu fer del paisatge un eix transversal en totes les polítiques de la institució insular. L’Assemblea s’ha reunit aquest dimecres per fer seguiment del full de ruta traçat fins a l’any 2024 i que inclou 50 propostes.

Garcías ha destacat que la perspectiva del paisatge s’ha incorporat a les accions del Consell i com es va materialitzant les polítiques de paisatge des dels diferents àmbits. La consellera també ha recordat que l’Observatori és una eina elemental en el desenvolupament d’una iniciativa legislativa impulsada pel Consell de Mallorca: la Llei de la serra de Tramuntana.

El director insular de Territori i Paisatge, Miquel Vadell, ha informat que s’està treballant en la creació del Fons d’arxiu digital d'imatges i que ja s’han adquirit 370 fotografies. D’altra banda, ha assegurat que la modificació número 3 del Pla Territorial Insular ha incorporat la component del paisatge dins la norma superior d’ordenació del territori i també s’ha implementat el que estableix el conveni Europeu del Paisatge. Així com també, ha assegurat Vadell, s’han incorporat els criteris paisatgístics als equipaments comercials, d'acord amb el PECMA.

El Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística ha informat del desenvolupat de diferents projectes com els dels Molins de Galatzó, la sínia d’Andratx que es du a terme actualment, o el que afecta el conjunt de Bellpuig. També s’ha remarcat la feina que s’està fent en relació amb les delimitacions dels Ben d’Interès Cultural (BIC), el que contribueix a ordenar el paisatge i el patrimoni, i a la realització de l’exposició Patrimoni immaterial amb la recollida de memòria oral del paisatge cultural agrari del Pla de Sant Jordi. Entre les accions que el Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient ha realitzat dins de l’estratègia de paisatge de l’Observatori destaquen la rehabilitació del camí de Formentor, l’olivar de Raixa, la millora de la ruta de pedra en sec, i les actuacions fetes al refugi de Son Amer.

Així mateix, el Departament de Transició, Turisme i Esports ha posat l’èmfasi amb la posada en marxa de l’Observatori de Turisme Sostenible, el qual servirà per obtenir dades significatives també per polítiques de paisatge i ha afirmat que un dels objectius del Departament és donar difusió nacional i internacional a totes les accions relacionades amb la natura i la sostenibilitat, com per exemple totes les activitats que es varen dur a terme amb motiu del desè aniversari de la serra de Tramuntana. El Departament de Mobilitat i Infraestructures fa feina perquè el futur pla sectorial pugui definir carreteres paisatgístiques i també per incorporar un programa específic d’integració del paisatge. Així com que els aparcaments dissuasius també tenguin com a criteri de disseny el paisatge.