CA

Elements patrimonials

Pedra en sec

Una de les riqueses singulars de la Serra de Tramuntana és l’obra de pedra en sec, tècnica constructiva utilitzada des de temps immemorials que ha servit per ampliar zones de cultiu, millorar les collites, evitar desastres i aprofitar l’aigua que, de manera irregular, rep aquest territori. Aquesta tècnica empra la pedra residual dels camps, treballada sense cap mena d’argamassa o ciment, per a aixecar parets de delimitació de parcel·les i propietats, camins de muntanya, sitges i barraques de carboner, forns de calç i cases de neu, entre d’altres elements.

El màxim exponent el constitueixen els vessants de marjades, procediment d’escalonament imprescindible per a habilitar nous espais de conreu sense cap més recurs que la pedra del lloc. Aquestes construccions utilitzen materials de l’entorn i s’integren perfectament en el seu context paisatgístic natural, tot convertint-se gairebé en la seva prolongació.

  • Barranc de Biniaraix

Situat a l’extrem sud-oriental de Sóller, el barranc de Biniaraix és un canó càrstic modelat per l’acció de l’aigua i limitat pels Cornadors i la serra de Son Torrella. Els seus vessants estan organitzats en petites parcel·les agrícoles plenes de marjades per a dedicar-les al conreu d’oliveres, que a voltes s’alternen amb garrovers i ametllers.

El camí empedrat del barranc és un exemple de la integració de les construccions de pedra en sec a la natura. Pel seu valor paisatgístic, naturalístic, històric i cultural, està declarat Bé d’Interés Cultural (BIC) amb categoria de monument.

  • Camí vell de Lluc

Camí empedrat que neix a la sortida del poble de Caimari, i enllaça aquesta població amb el Santuari de Lluc. Es pot recórrer a peu en dues hores, i permet contemplar alguns dels paisatges més excepcionals de la Serra de Tramuntana: ses Rotes de Caimari —vessants plens de marjades, declarats Bé d’Interés Cultural; el Puig de n’Escuder, carregat de llegendes; Es Cavall Bernat, enorme penyal acabat en punxa, o el Salt de la Bella Dona, vertiginós precipici pel fons del qual discorre el torrent de Comafreda.

Consorci Serra de Tamuntana

Contacte

General Riera, 113, Palma

(+34) 971 219 735

serradetramuntana@conselldemallorca.net

Avís legal i Política de galetes