EN

All news

Territori, ruralitat i turisme, una mirada amb perspectiva de gènere

Territori, ruralitat i turisme, una mirada amb perspectiva de gènere

(17/02/2023)

L’exposició ‘Dones fent paisatge’ reflexiona sobre el paper real de les dones de pagès en contrast amb la imatge idíl·lica recreada per la promoció turística de la Mallorca dels anys 60.

La consellera de Territori del Consell de Mallorca, Maria Antònia Garcías ha inaugurat avui horabaixa a Raixa "Dones fent paisatge. Territori, turisme, ruralitat i gènere", una exposició que podrà visitar-se fins al 16 d'abril.

La mostra consta de sis grans panells, que pengen de les bigues de la sala rebedor de la possessió de Raixa, amb una selecció de fotografies de dones pageses de la primera meitat del segle XX.

L'exposició neix fruit de la residència d'investigació de la periodista Empar Bosch a Casa Planas, durant la qual va recopilar un centenar de fotografies dels anys 60, va entrevistar dotze dones majors que van viure a la Serra de Tramuntana i va analitzar el paper clau que han tingut en la cura del territori. Tota aquesta tasca de recerca queda recollida en el llibre "Dones fent paisatge", editat pel Consorci Serra de Tramuntana i Casa Planas, i que s'emmarca en un projecte més ampli d'anàlisi històric i cultural sobre territori amb el suport de l'Euroregió.

El treball de Bosch cerca construir nous relats del paisatge i de la identitat cultural des d'una perspectiva de gènere, donant visibilitat al paper real que han tingut les dones i rompent estereotips sobre la seva representació visual com a reclam turístic, que les relega a un simple paper ornamental.
Per la consellera Garcías "és important reflexionar sobre la tasca de les dones, històricament amagada, ja que ens permet construir nous relats de la nostra identitat cultural amb una perspectiva de gènere". La consellera de Territori ha recordat que el Consell han localitzat més de 250 collidores d'oliva, un col·lectiu que va rebre la Medalla d'Honor i Gratitud 2021. "Són la darrera generació que poden contar en primera persona com era viure en un món tan diferent al de l'època actual".

El Consell ha organitzat vuit actes de reconeixement a les collidores d'oliva, el darrer va ser a Valldemossa. L'anterior acte es va dur a terme a Caimari, anteriorment a Bunyola i abans a Fornalutx. La primera trobada va ser a Campanet, la segona a Sóller, la tercera a Puigpunyent i la quarta a Banyalbufar.

El treball de les dones al camp està poc documentat i per aquest motiu és tan valuosa la recopilació dels testimonis orals de les dones que encara conserven a la memòria la seva experiència. Aquestes dones havien de compaginar el treball agrícola amb les tasques domèstiques i molts pics amb activitats artesanals per obtenir un sobresou.

Casa Planas compta amb un arxiu fotogràfic de més de tres milions d'imatges que retraten el boom turístic de Mallorca que evidencien l'ús de la imatge de pagesa, artificial, com a reclam turístic. I és que la majoria de les imatges trobades són una recreació romàntica i pintoresca de la dona rural en un entorn aliè a la duresa de la muntanya.

Garcías ha assenyalat que "donar veu a totes aquestes dones i recordar les seves feines, com a collidores, carboneres o pageses, és preservar el seu testimoni". En aquest sentit, ha destacat que serveix per donar a conèixer a les generacions presents i futures les seves experiències perquè “siguin incloses en la història que narra la configuració del paisatge cultural de la Serra de Tramuntana, declarat Patrimoni Mundial per la Unesco".

A l'acte d'inauguració de l'exposició, a més a més de la consellera de Territori, també hi ha estat present el director insular, Miquel Vadell, la comissària de l'exposició, Alelí Mirelman, la investigadora Empar Bosch, el cap de servei tècnic del Consorci Serra de Tramuntana, Josep Bernales.