EN

All news

El Consell recull propostes a la Llei de la Serra que aporten els diferents municipis

El Consell recull propostes a la Llei de la Serra que aporten els diferents municipis

(13/12/2022)

  • Departament de Territori / Comunicació i premsa

  • El text presentat el 30 de novembre és el resultat del procés de participació que va començar fa un any i nou mesos
  • S’allargarà el termini d'exposició pública de la llei perquè el text tengui el màxim de consens

La Mesa de batles i batlesses de la Serra de Tramuntana s'ha reunit aquest dimarts per deliberar, fer aportacions i traslladar dubtes i suggeriments a l'equip del Departament de Territori sobre la proposta inicial de la Llei Serra després de disposar del text per analitzar durant dues setmanes. "Hem volgut que siguin els primers amb els quals hem compartit aquest text complet. Feim avui la primera mesa de debat” ha assenyalat la consellera de Territori, Maria Antònia Garcías, qui també ha assegurat que “els ajuntaments disposaran d'un tràmit d'audiència i els hi demanam informes amb els punts detallats com els afecta en els municipis".

La consellera ha assenyalat que a la reunió d’avui "s’ha decidit allargar el procés de participació i d'exposició pública, perquè els municipis que vulguin puguin dur els informes a plenari”. Garcías ha puntualitzat que “allargarem el termini per tenir temps per debatre, perquè tota la ciutadania de la Serra i la ciutadania en general pugui fer les aportacions que consideri". La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha destacat que "la Llei Serra fa passes en la seva tramitació": Un d'ells és el d'avui a la Mesa de Batles i Batlesses de la serra de Tramuntana en la qual s'han recollit les seves aportacions abans de posar-la en exposició pública, que es calcula que serà entre el 17 i el 20 de desembre.

La consellera ha explicat que des del principi es fa feina per arribar amb el text amb el màxim consens. En aquest sentit, ha destacat que hi ha molts de punts d'acord com per exemple que l'activitat agrícola de la Serra de Tramuntana és la principal raó de ser a la transformació Serra de Tramuntana. En aquest sentit, ha dit que  tothom està conforme en a la seva promoció com també en la protecció de les oliveres. Garcías ha comentat que a la reunió d'avui "s'ha demanat que aquesta protecció s'estengui als alzinars".

D'altra banda, també ha remarcat que ha estat molt ben acollida la proposta que introdueix la llei reconstruir elements no catalogat com porxos o casetes esbucades amb un informe de patrimoni que l’avali, previ a què l'ajuntament el tengui catalogat. "Es tracta d'una mesura molt celebrada, com la que permetrà la reconstrucció dels margers amb comunicació prèvia i no amb un acte de llicència", ha dit Garcías, qui també ha comentat que "s'ha demanat possibilitat de protegir els escars i la seva protecció formi part d'aquesta llei"

El text presentat el 30 de novembre ha estat el resultat del procés de participació que va començar fa un any i nou mesos en el qual hi s’han implicat més d'un centenar de persones, -experts, entitats, associacions i administracions-. Aquest procés de participació inclou un procés específic adreçats als ajuntaments de la Tramuntana amb quatre reunions amb els batles i batlesses de la Serra. 

La consellera Maria Antònia Garcías ha explicat que a la proposta actual de text presentada per Territori ja s'han incorporat moltes aportacions dels batles i batlesses de la Serra, així com de persones i entitats implicades durant el procés de participació.

La consellera ha recordat que el procés de participació es va iniciar el mes de març del 2021 i va començar amb un treball previ de diagnòstic i sessions informatives que tenien l'objectiu d'explicar el contingut. Després, ha comentat Garcías, va tenir lloc una fase de debat i aportació de propostes.

Posteriorment, es va dur a terme una fase enfocada a concretar i començar el procés de presa de decisions, tenint en compte totes les propostes i alternatives exposades en les sessions anteriors. En total varen sortir més de 90 propostes d'aquest procés participatiu.

A finals de gener de 2022 es va iniciar un procés de participació específic per als municipis amb la participació de tots els batles i batlesses i representants municipals de la Serra de Tramuntana. La primera de les tres jornades de participació va tenir lloc a Raixa, la segona Lloseta, la tercera a Calvià i la quarta a Valldemossa amb tots els batles. Es varen dividir els 20 municipis en grups de 7.

Abans d'iniciar les sessions amb els batles i batlesses sempre hi havia dos torn de debat al principi i a meitat de les sessions per recollir suggeriments, preguntes, i propostes de què s'havia d'incloure en la llei Serra. Es va tractar la definició, l'abast i l'àmbit d'aplicació de la nova normativa la governança, la participació ciutadana, els instruments d'ordenació i gestió, els àmbits d'intervenció per a la protecció del paisatge cultural, amb suport a l'activitat agrària, conservació del patrimoni i mesures d'adaptació a la mitigació del canvi climàtica. 

A més d'aquestes reunions el departament de Territori ha traslladat la seva predisposició per escoltar i parlar amb els responsables dels municipis, tant de la futura llei com de qualsevol altre tema. La consellera Garcías ha valorat molt positivament la reunió d'avui i les propostes dels batles i batlesses de la Serra de Tramuntana als quals ha convidat a continuar fent aportacions per avançar en l'elaboració de la proposta de text legislatiu de la futura llei Serra.