EN

All news

Cladera visita l'obra del 4rt. Misteri de Lluc on el Consell invertirà 275.000 euros en la reconstrucció

Cladera visita l'obra del 4rt. Misteri de Lluc on el Consell invertirà 275.000 euros en la reconstrucció

(13/02/2023)

La presidenta Cladera i el bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull han destacat el valor que té aquest monument dins del paisatge cultural de la Tramuntana

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, el bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, la consellera de Territori, Maria Antònia Garcías, el batle d'Escorca, Antoni Solivellas i el prior de Lluc, Marià Gastalver, han visitat aquest dilluns el quart Misteri del Pujols dels Misteris, ubicat als voltants del Santuari de Lluc, que va caure fa més d'un any a causa d'intenses pluges i una mala fonamentació.

Aquest IV Misteri forma part del conjunt de monuments construïts a principis de segle XX per Joan Rubí i Guillem Reynés amb l'assessorament d'Antoni Gaudí, representen els misteris del Rosari. 

L'any 2020 una climatologia adversa va deteriorar el monument, que ja patia una fonamentació deficient. A causa del seu estat es va tancar l'accés al públic de manera permanent. El mes de novembre de 2021 va caure després d'intensíssimes pluges .

El Consell, a través del Consorci serra de Tramuntana, destina una subvenció nominativa a la Fundació Santuari de Lluc a la Restauració i reconstrucció del quart Misteri, per un import de 275.000,00 €.

Cladera ha remarcat que aquest conjunt Monumental, juntament amb l'entorn natural i espiritual del Santuari de Lluc és "concorde amb els valors i elements patrimonials que foren mereixedors de la Declaració de Patrimoni de la Serra de Tramuntana, i en aquest sentit hem de recuperar el monument per preservar aquest patrimoni".

La construcció ja es trobava en perill d'esllavissades a causa d'una mala fonamentació ja en el mateix moment de la seva construcció, que s'havia anat agreujant amb el pas dels anys. Després de la caiguda, la Fundació Santuari de Lluc va fer a estudis topogràfics i estructurals i uns escanejos exhaustius de tot el monument.

Els estudis fets permetran la reconstrucció fidedigna i la recuperació de la quasi totalitat dels materials originals. Els treballs que ha iniciat la Fundació en la fase prèvia han consistit a aixecar i recollir totes les peces, escampades i amuntegades després de la seva caiguda, per a analitzar-les, classificar-les i ordenar-les.

La primera fase que va començar a finals de novembre, principi de desembre del 2022 i ja està finalitzada tenia un pressupost de 45.000 € que aportà la Fundació Santuari de Lluc.

La consellera Garcías ha explicat que finalitzada aquesta primera fase i previ anàlisi del terreny mitjançant un estudi geotècnic, ara es redactarà el projecte amb totes les accions adequades per a la definitiva reconstrucció i restauració del quart Misteri de Lluc.

"Es tracta d'una obra de gran envergadura, perquè el monument esfondrat tenia uns 11 metres de longitud per altres punts d'altura, construït enterament amb pedra calcària i amb un pes aproximat de 220 tones", ha assenyalat la consellera de Territori. La segona fase, que consistirà en la reconstrucció, tindrà una durada d'un any.