CA

Natura

Flora

L’aïllament està associat a l’aparició de formes de vida úniques al món, per la qual cosa la Serra de Tramuntana —illa dins d’una illa— destaca per una important flora endèmica i plantes singulars, essencials en la configuració de diverses comunitats vegetals. De fet, la Serra conserva 65 dels 97 endemismes descrits a l’arxipèlag balear, i 65 de les 68 plantes endèmiques de Mallorca. Per posar-ne un exemple, només viuen a la Serra —i a cap altra part del món— nou espècies d’orquídies i més d’una desena d’espècies de falgueres. L’alzinar, antic bosc autòcton, té en aquesta zona els seus principals reductes, i és l’únic refugi d’arbres propis de climes freds, com ara el teix.

A grans trets, la vegetació de la Serra de Tramuntana s’organitza en quatre comunitats vegetals:

  • Alzinar baleàric. La comunitat climàtica boscosa que ocuparia la major part del territori en condicions de no-intervenció humana. A la Serra, la ubicació d’aquest bosc es troba reduïda i presenta dues subassociacions: l’alzinar de muntanya i el de les zones baixes i litoral.

  • Garriga d’ullastre. Formació vegetal pròpia de zones càlides que predomina a les cotes baixes. Apareix a conseqüència de les condicions de màxima sequera que no permeten el desenvolupament de l’alzinar. Aquesta garriga va permetre l’expansió de l’olivera, varietat agrícola.

  • Matollar calcícola. Els seus arbustos representatius són el romaní i el bruc. Es localitza tant en àmbits costaners com de muntanya. Es constata la presència d’una cobertura de pi blanc. A Balears, el pinar té entitat pròpia, i és la formació arbòria més extensa, gràcies al seu ràpid creixement i oportunisme.

  • Vegetació culminal baleàrica. Es desenvolupa especialment en terrenys on la força del vent o l’absència de sòl impedeixen el desenvolupament d’altres comunitats. La seva presència es concentra sobretot a la zona culminar de les muntanyes. Es caracteritza per ser una formació molt baixa, amb plantes espinoses de formes arrodonides (coixinets), amb poblament discontinu i cobertura baixa.

Entre els arbres de la Serra perviuen exemplars extraordinaris per la seva talla o edat, o pel seu valor cultural, i per això estan protegits i formen part del Catàleg d’Arbres Singulars de les Illes Balears. Alguns són diversos cops centenaris, situats en enclavaments d’enorme bellesa, com el Pi de sa Pedrissa o el Cedre de Massanella.

El Jardí Botànic de Sóller reprodueix, entre d’altres, la flora típica de les zones muntanyoses, per la qual cosa constitueix una visita excel·lent per a conèixer-ne les peculiaritats, característiques i endemismes.

Consorci Serra de Tamuntana

Contacte

General Riera, 113, Palma

(+34) 971 219 735

serradetramuntana@conselldemallorca.net

Avís legal i Política de galetes